Calorieën
999kcalEiwitten
28gVetten
68gWaarvan verzadigd
12gVezels
24gKoolhydraten
55gZout
5g250 g kikkererwten
3 eetlepels (45ml) tahini
1 geplet teentje knoflook
1 theelepel gemalen zeezout
3 eetlepels (40 ml) extra vierge olijfolie
sap van 1 grote citroen
1
Doe het citroensap en de tahini en blend het gedurende 60 seconde. Schraap de binnenkant van de keukenmachine of blender om er zeker van te zijn dat alles goed mengt. Verwerk het vervolgens nog eens 30 seconden.
2
Voeg daarna de olijfolie, knoflook en zout toe. Verwerk dit nog eens 60 seconden.
3
Voeg de kikkererwten toe. Gebruik je kikkererwten uit blik? Spoel ze dan eerst of ander koud stromend water en laat uitlekken. Mix alles gedurende 2 minuten goed door elkaar. Je kan de kikkererwten het beste beetje bij beetje toevoegen om ervoor te zorgen dat ze goed worden geplet en gemengd.
Gebruik je een blender in plaats van een keukenmachine? Dan kan het nodig zijn om in deze stap al een paar eetlepels koud water toe te voegen; zo zo zorg je ervoor dat alles goed blendt.
4
Beoordeel de consistentie en voeg koud water toe totdat je de gewenste consistentie hebt bereikt. Verwerk nogmaals 30 seconden.
5
Doe de hummus in een passende schaal. Top de hummus eventueel nog met een snufje gerookt paprikapoeder en een scheutje olijfolie.
Hummus (ook wel geschreven als humus of hoemoes) genoemd) is een dip, spread of hartig gerecht dat afkomstig is uit het Midden-Oosten. De naam hummus komt uit het Arabisch en is afkomstig van het hoofdingrediënt in het hummus recept: de kikkererwten.
Hummus is lekker op een cracker of pitabroodje, als dip of warm als lunch of hoofdgerecht. Hummus is goedkoop, zit vol essentiële voedingsstoffen, het is gemaakt van 100% natuurlijke ingrediënten en het past in vele voedingspatronen, zoals een vegan of koolhydraatarm dieet. Daarnaast is zelf hummus maken ook nog eens hartstikke simpel.
Met slechts een handjevol ingrediënten maak je zelf binnen een handomdraai een simpele klassieke hummus. Omdat het basisrecept zo eenvoudig is, is hummus ook ideaal om mee te experimenteren. Voeg bijvoorbeeld een theelepel komijn of kurkuma toe om extra smaak aan je hummus te geven. Of experimenteer met avocado, gedroogde tomaat of rode biet.