Calorieën
333kcalEiwitten
6gVetten
24gWaarvan verzadigd
4gVezels
3gKoolhydraten
21gSuiker
4gZout
1g1 groot stuk vegan bladerdeeg
2 eetlepels gemalen lijnzaad
2 eetlepels olijfolie of andere bakolie
Een klein uitje of de helft van een grote ui
2 kleine wortels
2 strengen bleekselderij
4 teentjes knoflook
Gedroogde tijm, salie en rozemarijn - een theelepel van elk
65 gram broodkruimels
200 gram champignons in kleine stukjes
1.5 theelepel tamari of 1 theelepel sojasaus
30 gram kikkererwten uit blik (of gekookt)
100 gram ongezouten walnoten in kleine stukjes
2 eetlepels tomatenpasta
1.5 eetlepels vegan worcestershire saus
0.5 theelepel zout en peper
1 eetlepel vegan boter
1
Verwarm de oven voor op 200°C. Bekleed alvast een ovenplaat met bakpapier voor later
2
Meng het gebroken lijnzaad met 4-5 eetlepels lauwwarm water in een kommetje om een lijnzaad-ei te maken. Zet het mengsel minimaal 10 minuten apart zodat het lijnzaad-ei zich kan vormen tot een gelachtige consistentie
3
Verwarm de olie in een diepe pan (zoals een soeppan) op medium hitte. Fruit de ui samen met de bleekselderij en wortels tot ze zacht zijn (zo’n 6-8 minuten)
4
Voeg de knoflook, thijm, salie en rozemarijn toe en bak mee voor ongeveer 1 minuut
5
Voeg de champignons toe en bak ze mee voor ongeveer 5-7 minuten tot ze zacht zijn en hun vocht loslaten. Voeg daarna de tamari toe en kook mee voor ongeveer 1 minuut. Haal daarna de pan van het vuur en laat het mengsel afkoelen voor ongeveer 10 minuten
6
Doe de kikkererwten in een grote kom en stamp ze fijn met een aardappelstamper. Je hoeft de kikkererwten niet helemaal fijn te stampen zoals je zou doen met aardappelpuree, maar net genoeg om de kikkererwten open te breken. Het is goed als de kikkererwten nog wat textuur behouden
7
Voeg de afgekoelde groentemix, broodkruimels, walnoten, lijnzaad-ei, Worcestershire saus, tomatenpasta, zout en peper toe aan de kom met kikkererwten en roer goed door
8
Gebruik je handen om de mix tot een compacte rechthoek te vormen die in het midden van je bladerdeeg past. Rol het bladerdeeg uit op je met bakpapier beklede ovenplaat. Zorg ervoor dat je aan alle kanten een paar centimeter bladerdeeg over hebt, zodat je het bladerdeeg om de mix heen kan vouwen zonder gaten
9
Leg de compacte mix midden om het bladerdeeg en vouw het bladerdeeg netjes om de mix heen. Je kan het bladerdeeg wat insnijden om het jezelf makkelijker te maken
10
Draai de Wellington om zodat de egale kant boven komt te liggen
11
Bestrijk de bovenkant en zijkanten met gesmolten vegan boter. Gebruik een mes om diagonale sneetjes in het bladerdeeg te maken in tegengestelde richting, zodat je een ruitjes-effect in het bladerdeeg krijgt
12
Bak de Wellington in de oven voor 30-35 minuten totdat de korst mooi goudbruin is. Laat de Wellington ongeveer 10 minuten rusten voordat je hem aansnijdt. Gebruik een scherp mes voor het aansnijden, zo kan je mooie stukjes maken!