Zou jij graag (vaker) vegan willen eten maar denk je dat je niet zonder kaas kan? Kaas is een veelgenoemde reden om de overstap naar vegan toch niet helemaal te maken. Niet zo gek misschien, want als je vegetarisch eet, eet je vaak juist extra veel kaas. Maar ook als je vegan eet, hoef je de smaak van kaas echt niet per se te missen! Er zijn namelijk genoeg vegan alternatieven, zoals vegan kaas op basis van cashewnoten of edelgist (nutritional yeast).
Edelgistvlokken hebben een hartige, kazige smaak en zijn heerlijk over je pasta, lasagne of pizza. Een kaassausje maak je met geweekte cashewnoten en/of edelgistvlokken en witte kaas of feta in een salade kan je gemakkelijk vervangen door tofu gemarineerd met bijvoorbeeld olijfolie, citroensap en kruiden. En een vegan alternatief voor roomkaas? Vegan kaas maken kan je ook gewoon zelf (en dat is minder ingewikkeld dan je misschien denkt)!
Wist je dat je maar een paar ingrediënten nodig hebt om je eigen vegan roomkaas te maken? Deze roomkaas van cashewnoten is ideaal voor iedereen die vegan eet of een lactose-intollerantie heeft, maar toch graag van een ouderwets broodje roomkaas wil genieten.
Onze zelfgemaakte vegan cashew roomkaas is heerlijk bij de borrel – of op een broodje bij de lunch of het ontbijt! Zelf vegan roomkaas maken doe je zo:
Calorieën
65kcalEiwitten
2gVetten
4gWaarvan verzadigd
0gVezels
0gKoolhydraten
2gZout
0g250 gram cashewnoten
2 eetlepels edelgistvlokken
het sap van één citroen (ca 3 eetlepels)
1/2 theelepel zout
optioneel: 1 eetlepel gehakte bieslook of platte peterselie
optioneel: een snufje cayennepeper of paprikapoeder
1
Doe de cashewnoten in een kom met water en dek de kom vervolgens af met (herbruikbaar) keukenfolie of een bord. Laat de cashewnoten minimaal 4 uur weken. Heb je de tijd? Zet de cashewnoten dan een hele nacht in de week.
2
Giet de cashewnoten af, spoel ze schoon onder de kraan en doe ze vervolgens samen met de edelgistvlokken, het citroensap, zout en één eetlepel water in een keukenmachine. Mix alles gedurende 5 minuten tot een glad mengsel. Schraap af en toe met een spatel de restjes van de zijkant van de keukenmachine. Voeg indien nodig nog wat extra water toe.
3
Doe de vegan roomkaas in een schaal of kom en mix de peterselie of bieslook en andere kruiden doorheen. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om naar smaak andere kruiden toe te voegen. Liever naturel? Laat de kruiden dan weg.
4
Dek de schaal of kom af en zet de vegan kaas minimaal een uurtje in de koelkast om op te stijven. De vegan cashewroomkaas is 3 à 4 dagen houdbaar in de koelkast. Juist als je de kaas even laat staan wordt de kaassmaak sterker en smaakt met minder naar cashew.
Serveer de vegan kaas op vegan crackers of een broodje. Lekker met bijvoorbeeld avocao, rucola, walnoten en tomaat.
Probeer ook eens onze zelfgemaakte vegan Parmezaanse kaas, ook op basis van edelgistvlokken en cashewnoten.