Deze eigentijdse draai aan de klassieke pesto, combineert verse kruiden, knoflook en noten zonder enige dierlijke producten toe te voegen. Voor de kazige smaak gebruiken we edelgistvlokken in plaats van kaas. Of je nu veganistisch eet of simpelweg op zoek bent naar een variatie op deze klassieke saus, dit pesto recept is gegarandeerd een succes!
Calorieën
1483kcalEiwitten
45gVetten
126gWaarvan verzadigd
20gVezels
16gKoolhydraten
33gSuiker
14gZout
2g50 gram cashewnoten (geroosterd)
50 gram pijnboompitten (geroosterd)
100 ml water
75 ml olijfolie
50 gram edelgistvlokken
1 teen knoflook
25-30 gram verse basilicum
1/2 citroen, het sap ervan
Paar draaien zwarte peper
Zout naar smaak
1
Om de gehele smaak de optimaliseren is het lekker om de cashewnoten eerst te roosteren. De makkelijkste en snelste manier is om deze 5 minuten in een airfryer van 180 graden te doen. Dan krijgen ze een beetje kleur en meer smaak. Laat afkoelen tot de ergste hitte er vanaf is. Let op: dit allemaal hoeft niet, maar het maakt het wel lekkerder.
2
Neem een keukenmachine of een staafmixer met zo'n maalbakje. Doe hier alle ingrediënten in en maal het tot een gladde lichtgroene pesto.
3
De pesto wordt wat witter dan je misschien gewend bent, dit komt o.a. door het malen van de noten icm het gebruik van water. Doseer zelf zout naar smaak. Bewaar in een een afsluitbaar bakje in de koeling. Mocht het niet snel opgaan? Vries dan gelijk de helft in voor op een later moment.
4
Tip: Lekker om als saus te gebruiken voor de pasta, maar het smaakt ook heerlijk op een crackertje of vers stuk brood. Eet smakelijk!