Ben je dol op de zoete smaak van vijgen? Dan is dit recept voor zelfgemaakte vijgenjam met gedroogde vijgen echt iets voor jou! Het is de perfecte manier om het hele jaar door te genieten van de heerlijke smaak van vijgen, zelfs wanneer ze niet in het seizoen zijn. Met slechts een paar eenvoudige ingrediënten en wat geduld, kun je een pot boordevol rijke jam maken. Smeer het op versgebakken brood of gebruik het als topping voor je favoriete desserts.
Calorieën
68kcalEiwitten
1gVetten
0gWaarvan verzadigd
0gVezels
3gKoolhydraten
14gSuiker
12g100 gr gedroogde vijgen
200 gr verse vijgen
rasp en sap van 1 citroen
100 ml water
1 eetlepel arrowroot
1 a 2 theelepels Ceylon kaneel
1
Breng het water aan de kook in een steelpannetje. Snijd de verse en gedroogde vijgen in stukjes en ontdoe ze van de steeltjes en voeg ze toe aan het kokende water
2
Rasp de citroen en voeg ook de rasp toe aan het water samen met het sap
3
Kook de ingrediënten zo'n 10 a 15 minuten op laag vuur
4
Pureer de vijgen tot een mooie jam. Voeg een lepel arrowroot toe en roer alles goed door elkaar
5
Laat de jam nog heel even koken op laag vuur en zet het vuur vervolgens uit wanneer de jam stevig genoeg is. Merk je nou dat de jam vrij dun blijft? Voeg dan iets meer arrowroot toe. Is de jam te dik? Voeg dan iets meer water toe
6
Voeg als laatste de kaneel toe en roer dit goed door de jam. Doe de jam in een schone weckpot en bewaar deze in de koelkast.
Bewaartip! De jam blijft 3 weken goed in de koelkast