De oorsprong van kaneel ligt in Sri Lanka, voorheen bekend als Ceylon. Dit tropische land biedt ideale omstandigheden voor de groei van de kaneelboom dankzij het warme klimaat, overvloedige regenval en vruchtbare bodem.
Hierdoor heeft men in Sri Lanka al eeuwenlang een uitgebreide en diepgewortelde traditie ontwikkeld in het verbouwen en verwerken van kaneel. Deze traditie omvat zorgvuldig overgedragen kennis en ambachtelijke productiemethoden die van generatie op generatie zijn verfijnd. Dat resulteert in authentieke ceylonkaneel met een uitzonderlijke kwaliteit, unieke smaak en bijzondere status.
De kaneelboom wordt niet alleen in Sri Lanka geteeld, maar ook in landen als China, Vietnam en Indonesië speelt de productie een grote rol. China is de grootste producent. In 2022 werd daar het equivalent van maar liefst 3,6 miljard theelepels kaneel geproduceerd. Dit zou genoeg kaneel zijn om elke Nederlander dagelijks een theelepel kaneel te laten eten voor meer dan 500 dagen. De vraag naar kaneel groeit. Dit komt mede door de verschuiving naar biologische voeding en de toenemende toepassingen in de farmaceutische en cosmetische industrie.3,4