Bij oud en nieuw denk je natuurlijk direct aan vuurwerk, champagne, aftellen tot het nieuwe jaar en.. oliebollen! Maar wat nou als je glutenvrij eet? Voor glutenvrije oliebollen kan je immers niet zomaar bij iedere oliebollenkraam of in de supermarkt terecht. Geen zorgen, met ons glutenvrije oliebollenrecept bak jij jouw glutenvrije oliebollen gewoon lekker zelf!
Samen glutenvrije oliebollen bakken is niet alleen hartstikke gezellig, maar als je zelf je eigen oliebollen bakt, weet je ook precies wat erin zit én hoef je op de laatste dag van het jaar bovendien ook niet urenlang in de rij te staan bij de oliebollenkraam! Win-win.
Calorieën
171kcalEiwitten
1gVetten
5gWaarvan verzadigd
1gVezels
5gKoolhydraten
30gSuiker
6gZout
0g300 ml amandelmelk
100 ml water
2 eetlepels kokosbloesemsuiker
1 zakje (7 gram) gedroogde gist
250 gram Schär Mix B Glutenvrij
een snufje zout
2 flessen zonnebloemolie
optioneel: rozijnen* (150 gram) en poedersuiker
1
Maak je glutenvrije oliebollen met rozijnen? Laat de rozijnen dan eerst 15 minuten wellen in een kommetje met warm water. Giet ze daarna af en dep ze droog. Als je geen rozijnen gebruikt, begin je bij stap 2.
2
Verwarm de amandelmelk en het water in een pannetje tot het lauwwarm is. Draai het vuur uit en voeg gist en suiker toe. Roer alles goed door elkaar en laat het vervolgens 5-10 minuten staan. Je zult zien dat het gist dan een beetje is gaan uitzetten.
3
Doe de bloem en het zout in een kom en roer door elkaar. Giet de melk erbij terwijl je het geheel met een mixer tot een gladde massa mixt.
4
Zet de beslagkom minstens 1 uur op een warme plek om te rijzen met een vochtige theedoek er overheen. Na het rijzen moet het beslag minstens verdubbeld zijn.
5
Spatel de rozijnen voorzichtig door het beslag. Als je liever oliebollen zonder rozijnen maakt, sla je deze stap over.
6
Verhit de zonnebloemolie in een hittebestendige pan tot 190°C of bak de oliebollen in een frituurpan.
7
Neem een ijsschep of, als je die niet hebt, twee lepels en laat voorzichtig een bolletje beslag in de pan met olie glijden. In een grote pan kun je ongeveer 4 oliebollen tegelijk bakken.
8
Bak de oliebollen zo’n 4-5 minuten tot ze aan alle kanten goudbruin zijn. Vaak draaien ze halverwege vanzelf om. Gebeurt dit niet? Doe het dan zelf even.
9
Leg wat keukenpapier in een vergiet. Schep de oliebollen vervolgens met een hittebestendige schuimspaan uit de olie en leg ze in het vergiet om uit te lekken.
10
Herhaal stap 7, 8 en 9 tot je al het beslag gebruikt hebt. Bestrooi de glutenvrije oliebollen met poedersuiker en serveer warm.