Wil je genieten van een gezonder alternatief voor zuivel? Dan is zelfgemaakte amandelmelk de perfecte keuze! Deze zijdezachte, romige en smaakvolle plantaardige melk is niet alleen lekker, maar zit ook boordevol voedingsstoffen. Met dit eenvoudige recept kun je gemakkelijk je eigen amandelmelk maken, zonder kunstmatige toevoegingen of conserveermiddelen. Gewoon puur natuurlijke ingrediënten die zorgen voor een lekkere melk die je kunt gebruiken in koffie, smoothies, ontbijtgranen of gewoon om zo van te genieten.
Calorieën
141kcalEiwitten
5gVetten
11gWaarvan verzadigd
1gVezels
2gKoolhydraten
5gSuiker
4g850 ml water
175 gram rauwe amandelen
20 gram dadels
¼ tl zeezout
¼ tl vanillepoeder
¼ tl kaneel (optioneel)
1
Doe alle droge ingrediënten in een blenderkan en voeg daar ongeveer 350ml water aan toe. Zet de blender aan en draai langzaam naar de hoogste stand. Laat 'm hier een minuutje in draaien. Voeg dan de rest van het water toe en laat nog eens een minuut draaien op de hoogste stand
2
Leg dan alvast een kaasdoek in een grote kom en giet hier alles in. Pak de hoeken van het doek bij elkaar en houd dit vast in 1 hand. Til omhoog zodat de melk eruit druipt
3
Help met je andere hand om echt alles eruit te wringen zodat er alleen nog maar pulp in de doek zit. Giet de melk in een afsluitbare fles en zet in de koelkast, dit is 2-3 dagen houdbaar. Lekker om ijskoffie mee te maken bijvoorbeeld
4
Tip: de pulp kun je weer wat droger maken. Verdeel dit over een baklaat en bak zo'n 18 minuten op 100 graden hete lucht, af en toe even omscheppen. Vries dan in en gebruik op een ander moment als amandelmeel in lekkere koekjes bijvoorbeeld