Lion’s mane, ook wel pruikzwam genoemd, wordt al duizenden jaren door boeddhistische monniken op traditionele wijze gebruikt. Deze mushroom komt dus vanuit het Oosterse deel van de wereld en groeit daar in een gematigde klimaatzone.
Lion’s Mane poeder kun je verwerken in baksels, smoothies, thee of soepjes. Wanneer je liever voor gemak gaat kan je een tinctuur, extract of zelfs lion’s mane-koffie gebruiken.
De hoeveelheid lion’s mane-mushroom die je dagelijks kunt nuttigen, verschilt per situatie en product. Bij het gebruik van capsules of poedervorm met extractvariant, wordt over het algemeen een richtlijn van 2-4 gram per dag (een halve tot hele theelepel) gehanteerd. Het is echter aanbevolen om de doseringsadviezen van het specifieke product te raadplegen.
Cordyceps sinensis is een mushroom die voornamelijk in China, Tibet, Japan, Korea en andere Oost-Aziatische gebieden voorkomt. De paddenstoel groeit van nature in moeilijk bereikbare gebieden, bijvoorbeeld in China op bergen van 3000 tot 5000 meter hoogte.
In de meeste studies wordt het aangeraden om tussen de 2 en 9 gram cordyceps te gebruiken per dag, over een langdurige periode voor de beste werking. Let op: de aanbevolen hoeveelheid van een specifiek supplement staat altijd op de verpakking vermeld.
Chaga (Inonotus obliquus) is een zwam, ofwel paddenstoel, die we in Nederland de berkenweerschijnzwam noemen. In de rest van de wereld is de meest gangbare naam toch chaga. Chaga vestigt zich op berken en komt enkel voor in hele koude, moeilijk bereikbare regio’s zoals Siberië, Korea en het noorden van Europa, de Verenigde Staten en Canada.
De dagelijkse hoeveelheid chaga verschilt per verwerkingswijze. Ga je er een grote pot thee van koken, dan kun je een paar kleinere klompjes gebruiken of een grote. Maar wanneer je chaga in poedervorm gebruikt, is het aan te raden altijd de aanbevolen dosering van de verpakking te bekijken. Er moet namelijk rekening gehouden worden met de mate waarin de chaga is geextracteerd.
Reishi, in het Nederlands ook wel de gesteelde lakzwam genoemd, is een soort paddenstoel.
Reishi paddenstoelen kwamen oorspronkelijk alleen voor in Azië, met name in China, Japan en Korea. Zo waren de daoshi-monniken bij de eerste gebruikers van de reishi. Ze gebruikten thee met reishi om tot een diepere staat van meditatie te komen. Tegenwoordig groeit reishi over de hele wereld op hardhout zoals esdoorn, eik en iep. Ze hebben een voorkeur voor een tropisch of subtropisch klimaat. Het is echter niet omdat ze over de hele wereld kunnen groeien, dat je ze ook zomaar overal vindt, want in het wild is de reishi erg zeldzaam.
Omdat reishi paddenstoelen niet in de keuken worden gebruikt, kan je reishi via een supplement innemen.