Het onmisbare mineraal voor een sterk lichaam
Het onmisbare mineraal voor een sterk lichaam
Magnesium is het vierde meest voorkomende mineraal in het menselijk lichaam en is belangrijk voor onder andere een normale werking van de spieren, het zenuwstelsel en de energiestofwisseling.
Hoeveel magnesium je precies moet binnenkrijgen, is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en ook je leeftijd en geslacht. Voor volwassen mannen bedraagt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium 350 mg per dag. Voor vrouwen wordt 300 mg magnesium per dag aangeraden. Ook tijdens de zwangerschap wordt een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 300 mg magnesium per dag aanbevolen.
Als je te weinig magnesium binnenkrijgt, zal je hier de eerste weken nog weinig van merken. Dit komt doordat je lichaam een voorraad magnesium heeft, voornamelijk in je botten. Als magnesium langere tijd ontbreekt in het voedingspatroon kunnen de volgende symptomen ontstaan: vermoeidheid, spierkrampen en spierzwakten en botontkalking. Symptomen worden vaak pas zichtbaar wanneer magnesiumspiegels erg laag worden, waardoor een magnesiumtekort vaak niet altijd (meteen) ontdekt wordt.
Via een gezond en gevarieerd voedingspatroon is het haalbaar om voldoende magnesium binnen te krijgen, waardoor een magnesiumtekort niet vaak voorkomt. Dit zijn 10 voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium: pompoenpitten, pure chocolade, pindanoten, bladgroenten, spinazie, volkorenbrood, tofu, avocado, zalm en bananen. Daarnaast kan je magnesium ook in de vorm van een magnesium supplement innemen.
Als je vermoedt dat je een magnesiumtekort hebt, zal je arts een diagnose kunnen stellen op basis van een lichamelijk onderzoek, analyse van de symptomen en mogelijk ook een bloedtest. Hoewel de hoeveelheid magnesium in je bloed niet direct iets zegt over de hoeveelheid magnesium die in je lichaam is, kan het toch een nuttige indicatie geven van een mogelijk magnesiumtekort. Als je bloedserum minder dan 1,8 mg/dL magnesium bevat, wordt dat als laag beschouwd.
De reden waarom sommige magnesiumtabletten groot zijn, heeft te maken met de specifieke vorm van magnesium die erin zit. Magnesiumtauraat is bijvoorbeeld een behoorlijk harde vorm van magnesium. Deze hardheid maakt het lastig om kleinere tabletten te produceren. Wanneer de vorm van magnesium hard is, zijn er namelijk meer hulpstoffen nodig om de tabletten te maken. Die extra stoffen zorgen ervoor dat de tabletten groter worden. Daarnaast heeft ook het 'elementaire' deel van magnesium een invloed. Het elementaire deel geeft aan hoeveel je lichaam kan opnemen. Het kan zijn dat voor een bepaalde hoeveelheid 'elementaire' magnesium, zoals 60 mg, meer milligram van een bepaalde magnesiumvorm nodig is, waardoor de tabletten groter worden om die hoeveelheid te bevatten. Heb je al eens magnesium capsules geprobeerd? (capsules van magnesium)