Of je nu door het park loopt of op een tropisch strand ligt, als je op een zonnige dag buiten bent, word je blootgesteld aan de stralen van de zon. Hoewel de zon goed voor ons is (het zorgt o.a. voor de aanmaak van vitamine D en ondersteunt de productie van het ‘gelukshormoon’) kan blootstelling aan de zon ook verbranding en huidbeschadiging leiden.
Natuurlijk is het beperken van de tijd die je in de zon doorbrengt de makkelijkste manier om overmatige blootstelling te vermijden. Maar laten we eerlijk zijn: wie geniet er niet van zonnestralen en een goudbruine huid? Bescherm je huid daarom goed met natuurlijke zonnebrandcrème. Door het smeren van zonnebrandcrème beperk je de impact van zowel UVA- als UVB-stralen.
Reguliere zonbescherming bevat vaak chemische filters die in je huid trekken en de UV-stralen van de zon absorberen om zo te voorkomen dat ze de huid binnendringen. Zo beschermen ze je huid tegen de zon, maar ze kunnen ook zorgen voor irritaties. Omdat deze zonnebrand eerst moet intrekken, moet je 15 tot 30 minuten wachten tot het werkt. Daarom is het advies om je ruim op tijd voor je de zon ingaat vast in te smeren.
Een nadeel van zonnebrandcrème met chemische filters is dat ze schadelijk zijn voor onze oceanen, de vissen en het koraal. In verschillende staten, waaronder Hawaï, is deze ‘rifbeschadigende’ zonnebrandcrème dan ook verboden. Ook is in recente studies aangetoond dat het gebruik van bepaalde chemische filters in verband gebracht kan worden met klachten als eczeem en jeuk.[1] Naast deze zonbescherming met chemische filters bestaat er ook natuurlijke zonnebrand op basis van minerale filters, ofwel minerale zonbescherming.
Minerale zonbescherming trekt in tegenstelling tot standaard zonnebrand met chemische filters niet in de huid, maar de minerale filters leggen een soort laagje op de huid. Omdat minerale filters op de huid liggen, werkt natuurlijke zonnebrandcrème op basis van minerale filters over het algemeen sneller dan zonnebrandcrème op basis van chemische filters.
Zinkoxide en titaniumoxide zijn de bekendste minerale filters. Doordat ze een barrière op de huid creëren, worden de zonnestralen gereflecteerd. Minerale zonbescherming moet gelijkmatig over je huid worden aangebracht om effectief te zijn en biedt bescherming tegen zowel UVA- als UVB-straling. In minerale zonbescherming worden vaak minder ingrediënten gebruikt dan in zonbescherming met chemische filters, waardoor ze geschikter zijn voor de gevoelige huid. De zonnebrand van Naif is 100% natuurlijk en geschikt voor elk huidtype.
Omdat zonnebrand met minerale filters op de huid ligt en dus niet in de huid trekt, laat zonnebrand met minerale filters vaak een witte waas achter op de huid. Met de technologische vooruitgang kunnen zink- en titaniumoxidedeeltjes inmiddels echter veel kleiner worden gemaakt, waardoor ze er vandaag de dag ook natuurlijke zonnebrand zonder witte waas bestaat. Deze minerale zonnefilters zijn helder en doorzichtig, maar bieden toch effectieve bescherming tegen UVA- en UVB-straling. Zo’n wit waasje heeft echter ook voordelen: juist doordat er een lichte witte waas op de huid achterblijft, kan je goed kan zien waar je wel en niet gesmeerd hebt en weet je zeker dat je geen plekjes vergeet. Vooral bij zonnebrand voor baby’s en kinderen kan dit een voordeel zijn.
Als je een zonnebrandcrème koopt, let dan op de SPF beschermingsfactor (in hoeverre het de huid beschermt tegen UVB-stralen) en op de UVA- of sterbeoordeling (in hoeverre het de huid beschermt tegen UVA-straling). Vergeet ook niet dat het belangrijk is om je te bedekken en uit de felle zon te blijven tussen 11.00 en 15.00 uur, wanneer de zonnestralen het sterkst zijn. Smeer je altijd goed in met zonnebrand, zodat jij ongestoord van het mooie weer kunt genieten!
Bronnen:
[1] Landers, M. Contact Urticaria, Allergic Contact Dermatitis, and Photoallergic Contact Dermatitis From Oxybenzone. Geraadpleegd via https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14744420/