Of je nu door het park loopt of op een tropisch strand ligt, als je buiten bent, word je blootgesteld aan de stralen van de zon. Hoewel een zonnetje lekker is, kan deze straling ook tot verbranding en huidbeschadiging leiden. Goede zonbescherming is dus essentieel, maar wat is nu de beste bescherming? Wat is het verschil tussen een minerale en een organische filter en welke zonbescherming is de beste keuze voor het milieu?
Wat voor jou de beste zonbescherming is, hangt af van je huidtype en van de verschillende wensen die je hebt. Lees hier alles over zonbescherming en kies welke zonnebrand het beste aansluit bij jouw wensen.
De bekendste vorm van uv-straling, ook wel ultraviolette straling, is zonlicht. Deze straling zorgt er onder andere voor dat we vitamine D aanmaken, maar heeft ook een aantal nadelige effecten en kan onze huid flink beschadigen. Er zijn 3 typen uv-straling:
Uv A dringt door tot diep in de huid (tot in de dermis). Het draagt bij aan vroegtijdige huidveroudering en kan het risico op huidkanker verhogen.
Uv B bereikt alleen de opperhuid. Uv B-straling levert de energie die jouw huid nodig heeft om vitamine D aan te maken, maar is ook verantwoordelijk voor huidbeschadiging en zorgt ervoor dat je huid verbrandt.
Uv C wordt geblokkeerd door de atmosfeer. Doordat deze vorm van straling door de ozonlaag geabsorbeerd wordt, kan hij de huid niet bereiken en dus ook niet beschadigen.
Uv A- en uv B-straling zijn ook aanwezig als de zon niet schijnt, dus een goede bescherming hiertegen is het hele jaar door belangrijk.
Op iedere zonnebrand staat een zonnefactor of SPF vermeld. SPF staat voor Sun Protection Factor en zegt iets over de sterkte van de uv B-filter in het product. De SPF geeft dus aan hoelang een zonnebrand je huid beschermt tegen uv B-straling, voordat je huid begint te verbranden.
De hoogte van de SPF die je nodig hebt, is afhankelijk van je huidtype en de sterkte van de zonnestralen. Ga je op zonvakantie, uitgebreid zonnen of twijfel je over je huidtype, gebruik dan minimaal SPF 30.
Goed om te weten is dat de SPF echter niets zegt over de bescherming tegen uv A-straling. Dit komt omdat alleen uv B-straling zorgt voor het verbranden van je huid. Een goede zonnebrand beschermt ook tegen uv A-straling. Deze bescherming herken je aan een cirkelvormig UVA-logo, een uv A-ratingsysteem of een PA-waardering, dat staat voor ’Protection Grade of uv A'.
Er zijn verschillende zonnefilters die uv-straling tegenhouden. Grofweg zijn er twee soorten filters: minerale (fysische) filters en organische (synthetische of chemische) filters. Beide filters werken op een andere manier. Dus, hoe werken deze filters en wat zijn de voor- en nadelen?
Minerale filters beschermen je huid tegen uv-straling door de straling te absorberen met titaniumoxide of zinkoxide. Ook brengen ze een soort laagje aan op je huid waardoor straling wordt weerkaatst.
Steeds meer mensen kiezen voor een minerale filter. Ze doen dit vanwege de werking van deze filter, maar ook door de afwezigheid van oxybenzone en octinoxate, twee stoffen die hormoonverstorend kunnen werken en schadelijk zijn voor het milieu. Deze twee stoffen zijn zelfs verboden in Hawaii omdat ze zo vervuilend zijn en het koraalrif flink aantasten.
Hoewel sommigen zweren bij een minerale filter, kleven er ook een paar nadelen aan. Zo trekt minerale zonbescherming niet in de huid waardoor je het gemakkelijk van de huid afveegt en laat het vaak een witte waas achter op je huid. Dit kan voor sommigen een reden zijn om toch te smeren met een organische filter.
Organische filters absorberen uv-straling door middel van koolstof. De koolstof absorbeert uv-straling en neemt op deze manier straling weg voordat hij schade kan aanrichten aan je huid. Goed om te weten is dat organische filters eerst 15 tot 20 minuten moeten intrekken voordat ze werken. Smeer je daarom ruim op tijd in voor je de zon ingaat!
Het voordeel van organische filters is dat ze langer blijven zitten en geen witte waas achterlaten op je lijf, maar ook aan organische filters kleven nadelen. Sommige organische filters kunnen namelijk irriterend werken en huidirritaties als eczeem, jeuk of uitdroging veroorzaken. De eerdergenoemde stof oxybenzone zou zelfs je hormoonhuishouding aan kunnen tasten en is ook erg slecht voor het milieu.
Natuurlijk is het beperken van de tijd die je in de zon doorbrengt de makkelijkste manier om overmatige blootstelling te vermijden. Maar eerlijk is eerlijk, een zonnetje is heerlijk en daarom is een goede zonbescherming extra belangrijk. Wij zetten onze favorieten, passend bij jouw behoeften, op een rij:
Net als de meeste huidverzorgingsproducten heeft ook zonbescherming een houdbaarheidsdatum - je zonnebrand is dus niet eindeloos houdbaar. Na opening is zonbescherming nog tot 12 maanden te gebruiken, maar er zijn een paar factoren die de houdbaarheidsdatum kunnen inkorten. Zo kunnen hoge temperaturen en (zon)licht de beschermingsfactor van je zonnebrand sterk verminderen.
Heb je vorig jaar zonnebrand gekocht en is je flesje nog ongeopend? Dan kan je met een gerust hart je zonnebrand van vorig jaar gebruiken. Gesloten zonbescherming is vaak minstens 30 maanden houdbaar! Geopende flesjes die al lange tijd meegaan in je tas, raden we aan te vervangen en niet meer te gebruiken.
Is je zonnebrand langer dan 12 maanden geopend of is de houdbaarheidsdatum overschreden? Spoel zonnebrand niet door het riool, maar gooi het weg bij het restafval. Op die manier kan het gerecylceerd worden.
Door na zonverbranding goed te smeren, ga je uitdroging van je huid tegen. Bovendien help je door te smeren de barrièrefunctie van je huid te herstellen. Verzorg daarom je huid na het zonnen met een goede after sun, of kies voor natuurlijke middelen die dezelfde werking hebben als een after sun zoals aloë vera, rauwe honing of havermout. Op onze adviespagina over (natuurlijke) after sun lees je alles over het verzorgen van je huid na het zonnen.