Het coronavirus treft ons op verschillende manieren. Testen op dit virus is nodig om besmettingen op te sporen en verspreiding te voorkomen. Als je wilt weten of je besmet bent met het coronavirus, kun je vanaf nu ook een zelftest vanuit huis doen. Door middel van een corona zelftest kom je er snel achter of je besmet bent met het virus. Op zoek naar een corona zelftest? Bekijk hier onze gecertificeerde corona zelftest.
Een corona zelftest is een antigeensneltest die je zelf thuis kunt afnemen. Zelftesten zijn bedoeld als extra middel om verspreiding van het COVID-19 virus te voorkomen en testen of je bent besmet met het coronavirus.
Een corona zelftest meet door middel van een neusslijmuitstrijkje of er bepaalde eiwitten van het coronavirus, oftewel antigenen, aanwezig zijn in je neusslijmvlies. Antigenen zijn stoffen die niet lichaamseigen zijn waardoor ze een reactie van het afweersysteem op kunnen wekken.
Hoe meer antigenen er door een corona zelftest worden gemeten, hoe meer virusdeeltjes van het coronavirus aanwezig zijn in je lichaam, des te groter de kans is dat je bent besmet met het coronavirus.
De corona zelftest vormt een mogelijkheid om preventief te testen. Hoewel de corona zelftest niet de PCR-testen van de GGD vervangt en in sommige gevallen minder betrouwbaar kan zijn dan de uitslag van een PCR-test, is de zelftest wel een goed alternatief om snel te achterhalen of je besmet bent met het coronavirus.
Deze corona zelftest is uitvoerig getest door het RIVM en bevat een CE-markering. Onze sneltest is uitgetest op 605 testpersonen die symptomen hadden van het coronavirus. Uit de statistieken is gebleken dat deze test een relatieve gevoeligheid heeft van 97.1% met een nauwkeurigheid van 98.8%.
De corona zelftest moet op kamertemperatuur of in de koelkast bewaard worden bij een temperatuur tussen de 2 en 30 graden. Let op: de test mag niet worden ingevroren, op deze manier gaat de betrouwbaarheid van de test verloren.
Na het openen van de verpakking is de gebruiksduur van de corona zelftest beperkt. Laat de test daarom altijd in het verzegelde zakje tot aan het moment van gebruik.
Een corona zelftest gebruik je om te testen of je bent besmet met het coronavirus. Zelftesten zijn echter niet bedoeld om te testen bij klachten. Heb je last van corona gerelateerde klachten zoals niezen, keelpijn, hoesten, verhoging of koorts, neem dan contact op met je huisarts of met de GGD en laat je zo snel mogelijk testen op een testlocatie.
Een corona zelftest gebruik je daarnaast ook niet wanneer contact hebt gehad met een besmet persoon of wanneer je de afgelopen 10 dagen bent teruggekomen uit een reisgebied met code oranje. Heb je echter geen klachten maar wil je voor de zekerheid wel testen of je corona hebt omdat je bijvoorbeeld op bezoek wilt bij familie, dan kan een corona zelftest een snelle uitkomst zijn.
De sneltest uitvoeren kan wat onwennig aanvoelen. Voordat je de corona zelftest gebruikt, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten en die je kan doen om het proces soepel te laten verlopen:
Lees voor het gebruik van een corona zelftest eerst de bijsluiter.
Controleer altijd de houdbaarheidsdatum op het zakje. Gebruik de test niet als de houdbaarheidsdatum op het zakje is verstreken, of als het zakje is beschadigd
Eet, drink of rook niet vlak voor en tijdens de test.
Snuit je neus meerdere keren voordat je het monster neemt. Was en reinig je handen voordat je met de test begint.
Let op: vocht en warmte kunnen de testresultaten negatief beïnvloeden. Voer de test daarom altijd uit in een droge omgeving. Ben je jonger dan 12 jaar? Dan moet de test uitgevoerd worden door een volwassen. Voor kinderen van 12-17 jaar moet het uitstrijkje worden uitgevoerd onder toezicht van volwassenen.
Stap 1: Verwijder de aluminiumfolie van de bovenkant van het buisje voor af te nemen buffer
Stap 2: Plaats het buisje in de buishouder
Stap 3: Open de verpakking van het wattenstaafje aan het uiteinde
Stap 4: Steek de punt van het wattenstaafje in één neusgat. Duw het wattenstaafje met een zachte draaibeweging op minder dan 2,5 cm van de rand van de neusvleugel
Stap 5: Draai het wattenstaafje 5 keer en strijk het tegen de binnenkant van het neusgat. Verwijder het wattenstaafje en plaats het in het andere neusgat. Herhaal stap 4
Stap 6: Verwijder een wattenstaafje uit je neusgat
Stap 7: Breng het wattenstaafje in het buisje en draai het gedurende 30 seconden rond
Stap 8: Draai het wattenstaafje nog 5 keer rond terwijl je in de zijkant van het buisje knijpt
Stap 9: Verwijder het wattenstaafje terwijl je in het buisje knijpt
Stap 10: Bevestig de druppelaar op het extractiebufferbuisje. Meng het goed door te schudden of door tegen de bodem van het buisje te tikken
Stap 11: Knijp zachtjes in het buisje en druppel 4 druppels van de oplossing in de monsteropening
Stap 12: Lees het resultaat af na 15 tot 30 minuten. Lees het testresultaat niet meer af na 30 minuten. Het testresultaat is dan mogelijk onjuist
Na 15 tot 30 minuten verschijnt er een testresultaat op de corona sneltest. Het is van belang om dit resultaat zorgvuldig af te lezen om erachter te komen of je een positieve of negatieve uitslag hebt. Lees hieronder wat de uitslag van je test betekent en wat je met deze uitslag moet doen:
De testuitslag is negatief: alleen de controlelijn (C) en geen testlijn (T) verschijnen
Dit betekent dat er weinig tot geen antigenen zijn gedetecteerd en je waarschijnlijk geen corona hebt. Een negatief testresultaat geeft aan dat het onwaarschijnlijk is dat je corona hebt, maar is nooit 100% betrouwbaar. Blijf daarom ten alle tijden alle hygiënische maatregelen opvolgen en herhaal de test na 1-2 dagen als je niet zeker bent van de resultaten.
De testuitslag is positief: zowel de controlelijn (C) als de testlijn (T) verschijnen
Dit betekent dat er antigenen van het coronavirus zijn gevonden in het neusslijmuitstrijkje en dat je waarschijnlijk het coronavirus bij je draagt. Elke lichte verkleuring van het testgebied (T) moet worden geïnterpreteerd als een positief testresultaat. Neem direct contact op met je huisarts of met de GGD voor meer informatie.
Ongeldige uitslag: de controlelijn (C) is niet zichtbaar
Het kan ook voorkomen dat de uitslag van de corona zelftest ongeldig is, dit kan gebeuren wanneer je test niet goed hebt uitgevoerd. Lees in dit geval nog een keer de bijsluiter en herhaal de test. Zijn de testresultaten na de tweede keer weer niet goed af te lezen? Neem dan contact op met je huisarts of de GGD voor meer informatie.
Zelftesten voor corona zijn vanaf nu zowel online, als in onze Holland & Barrett winkels te koop.