Een loopneus, vervelende keelpijn, een schraal hoestje: verkouden zijn is geen pretje. Gelukkig zijn er verschillende manieren om de symptomen van een verkoudheid te verlichten. Door jouw immuunsysteem te ondersteunen, kan je bovendien ook de kans op een verkoudheid verminderen. Hoe je een verkoudheid het best kan behandelen en voorkomen, lees je in dit artikel.
Een verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies in de neus, keel en bijholten. Zo’n ontsteking brengt vervelende klachten zoals niezen, hoesten, een loopneus en een pijnlijke keel met zich mee. De ernst van jouw verkoudheidssymptomen is afhankelijk van het soort verkoudheidsvirus waarmee je besmet bent.
De incubatietijd (de tijd tussen besmetting en symptomen) van een verkoudheid is gemiddeld 2 tot 3 dagen. Bij een typische verkoudheid krijg je meestal een paar dagen na het infectiemoment last van een scherp gevoel in de keel. Daarna krijg je last van je neus en vaak ook griepachtige verschijnselen zoals rillingen, een zwaar gevoel in het hoofd en een algemeen slecht gevoel. In de laatste fase van een verkoudheid heb je vaak een vervelende hoest.
Een verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus, waarvan het rhinovirus het meest voorkomende is1. Meer dan 200 verschillende virustypes kunnen een verkoudheid veroorzaken. Dat is ook de reden waarom er geen vaccin voor bestaat. Het virus wordt doorgegeven van mens op mens. Een verkoudheid is dus besmettelijk. Meestal merken we niet dat we in contact zijn gekomen met een verkoudheidsvirus, omdat ons immuunsysteem de virussen opruimt zonder symptomen te veroorzaken.
De sterkte van het immuunsysteem is meteen ook de reden waarom de een meerdere verkoudheden per jaar heeft, terwijl de ander er zelden of nooit last van heeft. Baby’s en oudere mensen zijn het meest vatbaar omdat zij over het algemeen een lagere weerstand hebben. Het versterken van je immuunsysteem is dus belangrijk om een verkoudheid te voorkomen.
Een verkoudheid duurt gemiddeld zo’n 10 dagen, al kan je het herstelproces wel versnellen. Hoe kom je snel van een verkoudheid af? Deze 4 tips tegen verkoudheid kunnen helpen:
Naast de bovenstaande tips om ze snel mogelijk te herstellen, zijn er gelukkig ook een aantal dingen die je kunt doen om de symptomen van een verkoudheid te verminderen:
Heb je vaak last van (langdurige) verkoudheden en wil je weten of je dat kan voorkomen? Een verkoudheid helemaal voorkomen, is helaas niet mogelijk, want je hebt het vaak niet allemaal zelf in de hand. Je kan wel een paar dingen doen om de kans op een verkoudheid te verminderen:
Een verkoudheid is geen pretje, maar gelukkig zijn er genoeg manieren om de symptomen te verlichten en de duur van je verkoudheid in te korten. Ook de kans op het krijgen van een verkoudheid kan je met bovenstaande tips verminderen.
Heb je een verkoudheid en worden de symptomen plots erger? Heb je last van hevige koorts, pijn op de borst of ben je kort van adem? Of heb je last van een chronische verkoudheid? Dan is het goed om contact op te nemen met jouw huisarts. Ook wanneer je een andere medische aandoening zoals diabetes, een long- of nierziekte hebt, neem je het best contact op met je huisarts.
1. T. Heikkinen et al., The common cold, geraadpleegd via https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12517470/
2. Michelle Science et al., Zinc for the treatment of the common cold: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials, geraadpleegd via https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3394849/
3. I.M. Paul et al., Effect of Honey, Dextromethorphan, and No Treatment on Nocturnal Cough and Sleep Quality for Coughing Children and Their Parents, geraadpleegd via: https://jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/fullarticle/571638
4. H.C. Gorton et al., The effectiveness of vitamin C in preventing and relieving the symptoms of virus-induced respiratory infections, geraadpleegd via https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10543583/
5. Common cold -NHS, geraadpleegd via https://www.nhs.uk/conditions/common-cold/