Heb jij weleens last van kalknagels? Dan ben je zeker niet de enige, want volgens onderzoek heeft ruim 65% van de Nederlanders er af en toe eentje. Een kalknagel is de meest voorkomende aandoening aan de nagel. Maar wat is het precies? En nog belangrijker: hoe en met welke anti-kalknagelproducten kun je een kalknagel behandelen?
Een kalknagel, ook bekend als schimmelnagel of onychomycose, is een schimmelinfectie aan de nagel. Het is heel normaal dat we allemaal schimmels en bacteriën op onze huid en nagels hebben. Meestal zijn deze micro-organismen onschadelijk. Echter, als ze een weg vinden om in onze huid of nagels door te dringen, kan het wel leiden tot een infectie, waardoor een kalknagel ontstaat.
Een kalknagel komt vaker voor bij een teennagel, maar het is ook mogelijk dat een vingernagel geïnfecteerd raakt. Dit risico neemt toe als je met je vingers een geïnfecteerde teennagel aanraakt. Het is belangrijk om te weten dat dit iedereen kan overkomen en het is niets om je voor te schamen. Met de juiste zorg en aandacht kan een kalknagel bovendien effectief worden behandeld.
Kalknagels beginnen vaak als een vlekje aan de rand van je nagel. Meestal is dat bij je grote teen. De nagelranden veranderen langzaam van kleur en worden witgeel, groenachtig of bruin.
Als de schimmel vervolgens verder naar binnen dringt en zich dieper in de nagel vestigt, kan de nagel dik, broos of brokkelig worden. Hierdoor kan het ook lastig zijn om de nagel te knippen. Als je de kalknagel niet behandelt, kan deze afbrokkelen of zelfs in zijn geheel loslaten.
De huidschimmels die een kalknagel veroorzaken, zijn erg besmettelijk en van mens op mens overdraagbaar. Ze houden van vochtige, warme plekken en komen veelvuldig voor in natte ruimtes waar veel mensen op blote voeten lopen, zoals zwembaden, sportscholen, kleedkamers en sauna’s, maar ook gewoon thuis in je badkamer.
Omdat deze schimmels zich snel via loslatende huidschilfertjes kunnen verspreiden, kan je gemakkelijk met deze schimmelsporen in aanraking komen als jij ook op blote voeten in deze ruimtes loopt.
Om het risico op een kalknagel zoveel mogelijk te beperken, is goede voethygiëne erg belangrijk. Zo is het verstandig om in vochtige openbare ruimtes altijd badslippers te dragen en je voeten na het douchen goed af te drogen. Ook is het belangrijk om je teennagels regelmatig te knippen, iedere dag schone sokken aan te trekken en geregeld van schoenen te wisselen. Een goed excuus om nieuwe schoenen te kopen, dus.
Hoewel een schimmelnagel er niet erg flatteus uitziet, is een kalknagel over het algemeen vrij onschuldig en niet pijnlijk. Een kalknagel behandelen, is vanuit medisch oogpunt dan ook meestal niet nodig. Toch wordt een kalknagel vaak als storend ervaren. Veel mensen vinden het vervelend om met zo'n brokkelige, verkleurde schimmelnagel rond te lopen, zeker in de zomermaanden. Daarom is het verstandig om een kalknagel in het beginstadium al aan te pakken.