In je yoghurt, door een dressing en zelfs in brood: suiker vind je bijna overal in terug. En vaak hebben we dat niet eens in de gaten! Suikers zitten namelijk ook vaak verstopt in producten waar je het niet van vermoedt, of worden soms op de verpakking onder een andere naam vermeld.
Houd je van zoet, maar wil jij je suikerinname en beetje beperken? Dan zou je zoetstoffen kunnen gebruiken ter vervanging van suiker.
Suikervervangers zijn stoffen die gebruikt worden om suiker te vervangen. Ze worden aan bepaalde producten toegevoegd om ze zoeter te maken. Suiker en zoetstoffen zorgen beide voor een zoete smaak, maar het grote verschil tussen suiker en zoetstoffen is dat er in zoetstoffen minder calorieën zitten.
Benieuwd welke (natuurlijke) suikervervangers er allemaal zijn? Wij laten je graag kennis maken met ons uitgebreide assortiment aan suikervervangers:
Erythritol is een suikervervanger die zowel dezelfde structuur, als dezelfde smaak heeft als suiker. Erythritol bevat bijna geen calorieën en zorgt er daarnaast voor dat, in tegenstelling tot suiker, de bloedsuikerspiegel niet stijgt na inname. Hierdoor is het erythiritol een goede suikervervanger voor mensen met diabetes.
Stevia is gemaakt van een zoet, groen plantje en wordt in Paraguay en Brazilië al eeuwen traditioneel verbouwd om dranken en voedsel mee te zoeten. Doordat stevia zoetstof ongeveer 200 tot 300 keer zoeter is dan suiker, heb je maar één druppel nodig om hetzelfde effect te krijgen als 1 theelepel suiker. Bovendien bevat stevia geen calorieën.
Honing is een natuurproduct dat bijen maken uit de nectar van bloemen. Dit stroperige goedje bestaat voor 80% uit sucrose, wat betekent dat honing een samenstelling heeft van onder andere fructose, glucose en andere suikers.
Een echte suikervervanger kan je honing dus niet noemen. Maar wil je voor een gezonder alternatief gaan dan geraffineerde tafelsuiker, dan is rauwe honing zeker een optie. Dit komt doordat rauwe honing, in tegenstelling tot suiker, allerlei gezonde voedingsstoffen zoals B-vitaminen en mineralen bevat. Daarnaast bevat honing een aantal ingrediënten die een antibacteriële werking hebben.
Kokosbloesemsuiker wordt gewonnen uit de nectar van de kokosbloesem. Ook deze suikervervanger is een mengsel van sucrose, fructose en glucose en bestaat voor 90% uit suiker. In tegenstelling tot gewone suiker bevat kokosbloesemsuiker, net als honig, wel een aantal nuttige voedingsstoffen. Denk hierbij aan mineralen als magnesium, ijzer en zink en bepaalde B-vitamines.
Xylitol is een natuurlijke suikeralcohol, ook wel een polyol genoemd, en komt voor in bepaalde groenten, fruit en in de bast van bepaalde houtsoorten zoals berken. Hierdoor wordt xyilitol ook wel berkensuiker genoemd. Het grote verschil tussen suikeralcoholen en suiker is dat suikeralcoholen niet volledig opgenomen worden door het lichaam en dat ze minder calorieën leveren per gram. Waar suiker zo’n 4 calorieën per gram bevat, is de caloriewaarde van xylitol 2,4.
Hoewel een beetje suiker op zijn tijd echt geen kwaad kan, kunnen zoetstoffen wel een fijn alternatief voor suiker zijn. Zeker voor diabeten of mensen die op hun gewicht moeten letten. Suikervervangers bevatten namelijk geen of bijna geen calorieën en veroorzaken daarnaast ook geen tandbederf.
Betekent dit dat je dan onbeperkt, veilig zoetstoffen kan gebruiken? Nee, zoals bij alles geldt ook hier: een beetje kan geen kwaad, maar gebruik ook zoetstoffen met mate. Hoewel zoetstoffen een aantal voordelen hebben ten opzichte van suiker, heeft onderzoek ook aangetoond dat een te veel aan zoetstoffen nadelige effecten kunnen hebben op onze darmbacteriën.
Let dus zowel met suiker, als met zoetstoffen op. Probeer waar mogelijk producten te nemen die van zichzelf al zoet zijn zoals fruit of zuilvelproducten, of nog beter: probeer helemaal geen suiker of zoetstoffen te nemen. Zo wen je gelijk een stuk minder aan een zoete smaak.