Zijn polyolen gezonder dan suiker?
Polyolen hebben een lagere zoetkracht dan suiker, maar ze bevatten ook minder calorieën dan suiker (2,4 kcal/g ten opzichte van 4 kcal/g). Bovendien worden de koolhydraten uit polyolen niet of nauwelijks door het lichaam opgenomen. Dit maakt producten gezoet met polyolen aantrekkelijk voor mensen die hun inname van suiker en/of calorieën willen verminderen, maar toch willen blijven genieten van zoet. De groep polyolen kent één uitzondering: erythritol. Erythritol bevat in tegenstelling tot de andere polyolen namelijk 0 calorieën en geen opneembare koolhydraten.
Polyolen worden slechts gedeeltelijk door het lichaam opgenomen waardoor ze een lagere glycemische index hebben dan suiker. Dit betekent dat ze de bloedsuikerspiegel minder snel doen stijgen. Of in het geval van erythritol: niet doet stijgen. Deze eigenschap is niet alleen gunstig voor mensen met diabetes, maar eigenlijk voor iedereen. Schommelingen in de bloedsuikerspiegel hebben namelijk een nadelig effect op de algehele gezondheid.
In tegenstelling tot suiker worden polyolen niet of minder snel afgebroken door bacteriën in de mond. Dit heeft een gunstig effect op de mondgezondheid en voorkomt risico op tandcariës (gaatjes).
Het is wel belangrijk om te weten dat overmatige consumptie van polyolen bij sommige mensen spijsverteringsproblemen kan veroorzaken, zoals een laxerend effect. Daarom is het belangrijk om polyolen met mate te consumeren.1,2