Benieuwd waarom manukahoning zo bijzonder is? Door te begrijpen wat er op het etiket staat, kom je ook veel te weten over de werking van deze speciale honingsoort. Maar om het etiket te kunnen begrijpen, is het handig om eerst iets meer te weten over manukahoning. In dit artikel vertellen we je wat manukahoning is en hoe je het etiket leest.
Manukahoning komt uit Nieuw-Zeeland en Australië en wordt geoogst uit de bijenkorven van bijen die in en om de wilde manukabossen zwermen. De manukaboom wordt ook wel theeboom of tea tree genoemd.
Alle honingsoorten hebben een antibacterieel effect, maar wetenschappers hebben ontdekt dat de antimicrobiële activiteit van manukahoning veel sterker is dan die van normale tafelhoning. Onderzoek heeft aangetoond dat als medische manukahoning direct op de huid wordt aangebracht, wonden sneller genezen. Ook kan de honing een positief effect hebben op een zere keel, huidaandoeningen en de spijsvertering.
Alle honingsoorten bevatten waterstofperoxide, een stof die antibacterieel werkt. Maar in gewone honing wordt de waterstofperoxide afgebroken, waardoor de antibacteriële werking verloren gaat. Manukahoning bevat extra antibacteriële eigenschappen, waaronder methylglyoxal, dat blijft werken, ook als de waterstofperoxide verdwijnt. Dit wordt non-peroxide activiteit genoemd.
De variërende reeksen letters op het etiket van manukahoning verwijzen naar verschillende systemen voor kwaliteitsbeoordeling en de getallen verwijzen naar het niveau van de antibacteriële activiteit in vergelijking met fenol (een ontsmettingsmiddel) in water: hoe hoger het getal, des te sterker is de activiteit.
UMF®
UMF® staat voor Unique Manuka Factor, een internationaal kwaliteitsmerk dat alleen kan worden gebruikt door erkende producenten in Nieuw-Zeeland die natuurlijke, ongemodificeerde manukahoning maken. Voordat manukahoning het kwaliteitskeurmerk UMF® mag voeren, wordt de honing onderworpen aan onafhankelijke tests, waarbij het volgende wordt onderzocht:
NPA
NPA verwijst naar non-peroxide activiteit en is een mate van antibacteriële activiteit, naast die van waterstofperoxide. NPA is uniek voor manuka honing en is daarom hetzelfde als de UMF®-tests, maar zonder het logo.
Activiteit (A) of Totale Activiteit (TA)
Activiteit en Totale Activiteit verwijzen naar de totale hoeveelheid antibacteriële activiteit in de manukahoning. De getallen staan voor zowel peroxide als non-peroxide activiteit, dus het is een ander systeem voor kwaliteitsbeoordeling dan UMF en NPA.
MGO (Methylglyoxal)
Methylglyoxal, of MGO, wordt gebruikt om het antibacteriële vermogen van manukahoning te meten. Er is een duidelijke link tussen MGO en UMF®/NPA, daarom zie je vaak zowel MGO als NPA op het etiket:
Waardes:
MGO Level | Kwaliteitsbeoordeling UMF/NPA |
---|---|
≥83 mg/kg | 5+ |
≥263 mg/kg | 10+ |
≥514 mg/kg | 15+ |
≥573 mg/kg | 16+ |
≥696 mg/kg | 18+ |
≥829 mg/kg | 20+ |
Kwaliteitsbeoordelingssysteem | Wat wordt gemeten | Voorbeeldwaarden | Budget |
---|---|---|---|
UMF® – Unique Manuka Factor | Non-peroxide activiteit | 5+, 10+, 15+, 20+ | €€€€ |
NPA – Non-peroxide activiteit | Non-peroxide activiteit | 5+, 10+, 15+, 18+, 20+ | €€€ |
Activiteit / Totale activiteit | Peroxide en non-peroxide activiteit | 12+, 15+, 18+, 20+, 24+ | €€ |