Met zijn subtiele kokossmaak en de vele manieren waarop hij kan worden gebruikt, is het een van de meest populaire oliën van de laatste jaren. Maar is kokosolie wel zo gezond als iedereen denkt? In dit artikel bespreken we de gezondheidsvoordelen van kokosolie en de verschillende manieren om het te gebruiken.
Kokosolie is een plantaardige olie die wordt gewonnen uit de kokosnoot, meer bepaald uit het vruchtvlees (witte gedeelte) van de vrucht. Het wordt virgin of ongeraffineerde kokosolie genoemd wanneer het wordt verkregen door koude persing van de verse kokospulp. Geraffineerde kokosolie wordt verkregen door warme persing van de gedroogde pulp.
De Filippijnen zijn de belangrijkste producent van kokosolie, vóór Indonesië en India. Bijzonder is dat de Filippijnen niet alleen veel kokosolie produceren, maar ook vooroplopen in de productie van biologische kokosolie. De lokale boeren maken gebruik van duurzame en milieuvriendelijke methoden, wat resulteert in een puur en natuurlijk product.
Kokosolie kan op veel verschillende manieren worden gebruikt:
Kokosolie en olijfolie worden vaak met elkaar vergeleken omdat ze beide in de keuken worden gebruikt en vergelijkbare eigenschappen hebben, maar toch zijn ze verschillend. Het belangrijkste verschil zit hem in het kookproces: het rookpunt (de temperatuur waarop de olie begint te ontbinden en er eventueel toxische bestanddelen kunnen vrijkomen) van olijfolie ligt rond 195°C, terwijl dat van geraffineerde kokosolie 232°C is. Voor ongeraffineerde kokosolie ligt het rookpunt op 177°C. Kokosolie is dus hittebestendiger dan de meeste plantaardige oliën, waardoor het interessant is om mee te koken.
Kokosolie is rijk aan verzadigde vetzuren en bevat met name veel middellangeketenvetzuren (zogenaamde MCT’s), terwijl de meeste andere plantaardige oliën uit langeketenvetzuren bestaan. Door die unieke samenstelling zou kokosolie mogelijk enkele unieke voordelen hebben in vergelijking met andere vetten.
Hoewel kokosolie veel voordelen biedt, blijft het een olie, en dus een voedingsmiddel dat met mate moet worden geconsumeerd. De belangrijkste kritiek is dat het zeer rijk is aan verzadigde vetzuren, die essentiële vetzuren zijn, maar waarvan de consumptie matig moet zijn om de slechte cholesterol (LDL) en het risico van hart- en vaatziekten niet te verhogen. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid kokosolie is 2 theelepels.
Op de huid, in het haar of op het bord, kokosolie is beslist een interessante olie. Let er wel op dat je kokosolie met mate en op de goede manier gebruikt. Kokosolie kan deel uitmaken van een gezonde levensstijl, maar kan een gezond en gevarieerd dieet niet vervangen.
Dit advies is puur ter informatie en is niet bedoeld ter vervanging van medisch advies of medicijnen. Neem contact op met je huisarts of specialist wanneer de klachten aanhouden.