Het maakt niet uit welke pindakaas je het lekkerste vindt, met of zonder stukjes noot – ze kunnen allebei een positieve invloed op het hart hebben, zoals we verder in dit artikel uitleggen. Maar laten we eerst even kijken naar de geschiedenis van deze smakelijke traktatie…
Er zijn verschillende mannen die allemaal een rol hebben gespeeld bij de uitvinding van de pindakaas die we kennen en zo lekker vinden. Maar de man die we het meest dankbaar moeten zijn, is voormalig slaaf George Washington Carver (1864-1943). Als landbouwkundig scheikundige bedacht hij meer dan 300 manieren om pinda’s te gebruiken en één daarvan was pindakaas. Maar hij besloot geen patent aan te vragen voor zijn idee vanwege zijn christelijke geloofsovertuiging. Hij geloofde dat God hem zijn ideeën had geschonken en vond niet dat ze zijn eigendom waren.
Andere mannen die wel patent aanvroegen voor hun deel van het pindakaasverhaal, waren de Canadese Marcellus Gilmore Edson, die in 1884 patent aanvroeg voor pindapasta, de Amerikaanse Dr. John Harvey Kellogg (de man achter Kellogg’s Cornflakes), die in 1895 patent aanvroeg voor een nieuw proces waarmee pindakaas van rauwe pinda’s werd gemaakt, en de Amerikaanse Dr. Ambrose Straub, die in 1903 patent aanvroeg voor de eerste pindakaasmachine.
Pindakaas is niet alleen super lekker – als je op zoek bent naar een smeersel dat je een energiekick geeft en dat je lichaam verwent met goede vetten, is pindakaas op alle fronten een winnaar!
Uit diverse onderzoeken blijkt dat pinda’s en pindakaas enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetten bevatten die het ‘slechte’ LDL-cholesterol verlagen en het ‘goede’ HDL-cholesterol hoog houden. Dit is goed voor je hart, want van te veel slecht cholesterol kunnen je aderen dichtslibben, waardoor je bloedsomloop wordt vertraagd en je hart harder moet werken. Als er een verstopping optreedt, kun je zelfs een hartaanval krijgen.
Pinda’s bevatten van nature weinig verzadigde vetten en zitten boordevol vitamines en mineralen, zoals vitamine E, vitamine B6, kalium en magnesium, die je hart nodig heeft om in goede conditie te blijven.
Onderzoek door Iowa Women’s Health in 1996 toonde aan dat het totale sterftecijfer met wel 19% kan dalen wanneer mensen 1-4 keer per week noten of pindakaas eten.1 In 2003 gaf US Food and Drug Administration de volgende verklaring uit: “Wetenschappelijk onderzoek suggereert, hoewel daarvoor nog geen bewijs is, dat het eten van 40-45 gram van de meeste noten, zoals pinda’s, als onderdeel van een dieet met weinig verzadigde vetten en cholesterol, het risico op hartziekten kan verkleinen”.
Maar het is niet alleen goed voor je hart. Pindakaas mag dan meer calorieën bevatten dan sommige andere smeersels, onderzoek heeft aangetoond dat mensen die noten/pindakaas eten, meestal een gezondere body mass index (BMI) hebben dan mensen die dit niet doen. Het wordt gezien als een zoete traktatie en omdat het behoorlijk vult, hebben mensen die een dieet volgen, minder de neiging om er later meer van te eten.
Uit een onderzoek van de Harvard School of Public Health in 2002, bleek dat wanneer je meer dan vijf keer per week één eetlepel pindakaas (of 28 gram pinda’s) eet, het risico op de ontwikkeling van diabetes type 2 met 20% kan verminderen.2 Andere onderzoeken wezen erop dat het ook je geheugen kan oppeppen, en dat het de kans op dementie en borstkanker kan verkleinen.
Heb je al trek?
1. L.H. Kushi et al. Dietary antioxidant vitamins and death from coronary heart disease in postmenopausal women, geraadpleegd via https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8602181
2. http://www.peanut-institute.org/news-and-information/downloads/20021126_peanutbutter_cuts_diabetes.pdf
Dit advies is puur ter informatie en is niet bedoeld ter vervanging van medisch advies of medicijnen. Neem contact op met je huisarts of specialist voor je de adviezen op deze website toepast.