Haver is een veelzijdig en voedzaam ontbijtgraan met verschillende gezondheidsvoordelen. Het bevat niet alleen veel eiwit, maar is ook een belangrijke bron van voedingsvezels.
18
Als je uitgekeken bent op traditionele pap, zijn er genoeg alternatieve manieren om dit ontbijtje nieuw leven in te blazen. Als je 's ochtends weinig tijd hebt, kun je bijvoorbeeld zowel overnight oats als baked oats van tevoren maken.
Overnight oats is een no-bake versie van pap die de avond van tevoren in slechts 5 minuten klaargemaakt kan worden.
Zo doe je dat:
Voeg een vloeibare basis (melk, plantaardige melk of yoghurt) toe aan je havermout.
- Meng er een lepel chiazaadjes door om het een puddingachtige textuur te geven.
- Zet het 's nachts in de koelkast.
Gebakken havermout is de laatste jaren populairder geworden als gezond ontbijt.
- Meng havermout, melk (of plantaardige melk), een eetlepel proteïnepoeder, gesneden fruit, eieren, een eetlepel ahornsiroop voor de zoetheid en een snufje zout.
- Giet in een ovenvaste schaal.
- Bak tot het gaar is voordat je je favoriete toppings toevoegt.
Hoe je je havermout ook serveert, je kunt gezonde toppings toevoegen voor een extra dosis vitaminen en mineralen. Notenboter, zaden en noten leveren bijvoorbeeld allemaal extra eiwitten en voedingsstoffen. Vers fruit of pure chocolade kan je zoete trek stillen en belangrijke antioxidanten leveren.20-22