Manukahoning is een krachtige honing die afkomstig is van de manuka, een struikachtige boom uit Nieuw-Zeeland. Manukahoning heeft vele bijzondere eigenschappen, maar is vooral bekend geworden om haar antibacteriële en antioxiderende eigenschappen.
Laatste update: 12 juli 2022.
De nectar uit de bloemen van de manukastruik bevat dihydroxyaceton (DHA). Dit DHA wordt door bijen omgezet in methylglyoxal (MGO), een verbinding met antibacteriële en antimicrobiële eigenschappen. Voordat wetenschappers begrepen dat MGO het ‘geheime’ ingrediënt in Manukahoning was, werden de antibacteriële en antimicrobiële eigenschappen niet-peroxide-activiteit (NPA) of Unique Manuka Factor (UMF) genoemd.
Wist je dat…
..maar liefst 80% van de honing die verkocht wordt als Manuka geen echte Manukahoning is? Zo produceerde Nieuw-Zeeland in 2014 zo’n 1.700 ton Manukahoning, maar wereldwijd werd er 10.000 ton verkocht!
Omdat er zoveel ‘neppe’ Manukahoning verkocht wordt, is de Nieuw-Zeelandse overheid strenge controles gaan doen. Elk product dat gelabeld is als Manukahoning en geëxporteerd wordt, moet in een speciaal lab getest worden. Deze monsters worden vervolgens getest op vier actieve ingrediënten – waaronder de MGO-niveaus – om aan te tonen dat de Manuka die je koopt authentiek is.
De regering van Nieuw-Zeeland certificeert nu alle Manukahoning op basis van de UMF en MGO. Zowel MGO als UMF is een officieel handelsmerk.
Omdat bijen hun nectar niet uit één specifieke bloem halen, bestaan er ontzettend veel verschillende soorten honing. Zo zijn er ook twee soorten Manukahoning: eenbloemige (monofloral) Manukahoning en veelbloemige (multifloral) Manukahoning. Eenbloemige Manukahoning bevat (bijna) alleen maar nectar uit de Manukastruik en bevat dus een zeer hoog gehalte aan Manuka.
Multifloral Manukahoning bestaat ook voornamelijk uit nectar die afkomstig is van de Manukastruik, maar hierbij is het aandeel nectar uit andere bloemen iets groter.
Manukahoning is een veelzijdig product dat je op verschillende manieren kan gebruiken. Wij hebben onze favoriete manieren om het meeste uit dit gouden goedje te halen voor je op een rijtje gezet:
1. Gewoon zo, met een lepel!
Het wordt vaak aanbevolen om de honing in te nemen met een lepel, maximal vijf keer per dag. Houd een lepel op je tong en laat de honing smelten. Vermijd ander eten en drinken gedurende minstens 15 minuten.
2. In je smoothie
Kies je favoriete smoothie recept, voeg hier Manukahoning aan toe en mixen maar! Onthoud wel dat Manukahoning erg zoet is en dat je daarom misschien wat minder fruit in je smoothie wil doen.
3. Op je huid
De antibacteriële en antimicrobiële eigenschappen van de honing kunnen een kalmerende en hydraterende werking hebben op je huid. Breng de honing rechtstreeks aan op de huid, bijvoorbeeld als gezichtsmasker. Ook ideaal als je huidklachten hebt.
4. Als ingredient van een zelfgemaakt gezichtsmasker
Gezichtsmaskers zijn niet alleen geweldig voor je huid, maar het nemen van een maskertje is ook het perfecte excuus om achterover te zitten en volledig te ontspannen. Manukahoning is vanwege de reinigende en verzachtende eigenschappen ideaal om in een masker te verwerken. Benieuwd geworden? Bekijk hier onze DIY gezichtsverzorging met manuka.
5. Als zoetmaker
Gebruik in plaats van suiker eens Manukahoning als zoetmaker. Houd er rekening mee dat het koken van honing bij hoge temperaturen de werkzame stoffen in de honing kan beschadigen.