Voel jij je vaak moe of lusteloos en heb je regelmatig moeite om je te concentreren? Dan zou je wel eens een tekort aan vitamine B12 kunnen hebben. Hier lees je alles over een vitamine B12-tekort en hoe je het kunt voorkomen. Je kan ook onze video over vitamine B12 bekijken.
Vitamine B12 is een essentiële vitamine die onder meer helpt bij de aanmaak van rode bloedlichaampjes en mede zorgt voor een goede weerstand. Daarnaast helpt vitamine B12 bij moeheid en vermoeidheid en is het goed voor ons geheugen en zenuwstelsel. Vitamine B12 heeft dus tal van belangrijke functies in het lichaam.
Vitamine B12 komt van nature alleen voor in dierlijke producten. Daarom wordt veganisten aangeraden om een vitamine B12-supplement te slikken.
Omdat vitamine B12 een vitamine is die je lichaam in de lever kan opslaan als reservevoorraad, merk je een tekort niet meteen. Je lichaam maakt eerst de opgeslagen reservevoorraad op, waardoor je de symptomen van een B12-tekort pas na lange tijd ervaart, soms zelfs pas na een jaar.
Omdat vitamine B12 zoveel belangrijke functies heeft voor ons lichaam, kan een langdurig vitamine B12-tekort leiden tot symptomen als vermoeidheid en een algemeen gevoel van moeheid. Ook een bleke huid en concentratieproblemen zouden op een vitamine B12-tekort kunnen wijzen.
Bekijk ook onze video over de symptomen van een vitamine B12-tekort of lees verder onder de video.
Omdat vitamine B12 alleen in dierlijke producten zoals vlees, vis, eieren en melkproducten zit, lopen veganisten en mensen die weinig dierlijke producten eten extra risico op een vitamine B12-tekort.
Ook senioren hebben een grotere kans op een tekort aan vitamine B12. In tegenstelling tot bij veganisten is de oorzaak bij ouderen niet dat ze te weinig B12 uit hun voeding halen, maar wordt dit tekort veroorzaakt doordat de productie van maagzuur op latere leeftijd afneemt, waardoor de B12 minder goed door het lichaam opgenomen kan worden.
Daarnaast kan ook het gebruik van bepaalde medicijnen zoals maagzuurremmers en het chronisch gebruik van lachgas het risico op een tekort aan vitamine B12 vergroten.1
Veganisten en mensen die weinig dierlijke producten eten hebben een groter risico op een B12-tekort.
Ouderen hebben een hoger risico op een B12-tekort door verminderde opname uit voeding.
Langdurig gebruik van maagzuurremmers vergroot het risico op een B12-tekort.
Je huisarts kan je vitamine B12-gehalte meten door middel van een bloedonderzoek. Als uit de test blijkt dat er sprake is van een vitamine B12-tekort, zal hij je het gepaste advies geven.
Wil je een mogelijk vitamine B12 tekort liever zelf testen? Via een vitamine B12 tekort test kan je een bloedsample opsturen richting een laboratorium, waarna je jouw vitamine B12 waarde ontvangt. Dat is een eenvoudige manier om zelf een vitamine B12 tekort te testen.
In het optimale geval is het vitamine B12-niveau voor volwassenen hoger dan 400 pmol/l, maar de vitamine B12 normaalwaarden liggen volgens wetenschappelijke studies tussen de 190 en 950 pmol/l. Een vitamine B12 waarde onder de 190 pmol/l wordt als een vitamine B12 tekort gezien.
Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Dus behoor jij tot de risicogroep voor een vitamine B12-tekort omdat je bijvoorbeeld geen dierlijke producten eet? Dan kan het verstandig zijn om een vitamine B12-supplementen in te nemen. Bij Holland & Barrett vind je vitamine B12 tabletten, vitamine B12 capsules, vitamine B12 kauwtabletten en vitamine B12 spray.
1. J.R. Ram et al., Proton pump inhibitor and histamine 2 receptor antagonist use and vitamin B12 deficiency, geraadpleegd via: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24327038/.