De lokale keuken uitproberen is voor velen een van de favoriete activiteiten op reis. Als je je volledig in een nieuwe cultuur wil onderdompelen, zijn lokale gerechten eigenlijk zelfs een must. Maar die andere eetgewoontes kunnen ook een uitdaging zijn, zeker voor veganisten. In bepaalde culturen zijn vegan gerechten namelijk niet zo gebruikelijk en dus lastig te vinden. Gelukkig zijn er ook genoeg bestemmingen die wél een paradijs zijn voor vegans. Dit zijn de 7 beste vegan vakantiebestemmingen.
Tijdens je verblijf in Argentinië denk je na een lange zoektocht eindelijk een geschikt restaurant gevonden te hebben. Met een lege maag en vol hoop bekijk je de kaart. Daar blijkt uiteindelijk geen enkel vegan gerecht op te staan. Op aanraden van de ober ga je voor een groentensoep. Hij belooft dat ze het op een vegan manier kunnen bereiden, maar uiteindelijk blijkt daar toch vleesbouillon in te zijn verwerkt.
Herkenbaar? Voor veel vegans is dit tijdens het reizen dagelijkse kost, zeker op bestemmingen die niet meteen bekend staan als vegan-friendly. Naast Argentinië kunnen bijvoorbeeld ook de Japanse, IJslandse, Tsjechische, Hongaarse en zelfs Franse keuken een grote uitdaging zijn voor vegans.
Tegenwoordig kunnen vegans overal ter wereld op steeds meer plaatsen terecht, maar je kan als vegan natuurlijk ook gewoon voor een bestemming kiezen die bekend staat om z’n heerlijke vegan cuisine.
Je zou het misschien niet meteen verwachten, maar India is dé vegan bestemming bij uitstek. Wist je dat naar schatting maar liefst 24 tot 39% van de Indische bevolking vegan is? Ter vergelijking: in Nederland en België is dat ongeveer 0,5%. Meer dan 1 op de 4 Indiërs is dus vegan en dat is niet alleen uit religieuze overtuigingen, maar vooral omdat een vegan leefstijl uit gezondheidsoverwegingen en ethische overwegingen sterk aan populariteit wint. Het veganisme wordt er ook door veel bekendheden gepromoot.
In India kan je bijvoorbeeld smullen van vegan klassiekers als masala en dahl, maar ook vegan curry’s zijn er heel populair. Wil je tijdens een avontuurlijke groepsreis van de Indiase vegan keuken genieten? Sawadee, specialist in avontuurlijke rondreizen op een duurzame manier, organiseert een 23-daagse rondreis door Noord-India.
Israël wordt ook vaak een vegan paradijs genoemd. Het bruisende Tel Aviv krijgt van veel vegans zelfs de bijnaam ‘vegan capital of the world.' Naar schatting 1 op de 10 mensen in Tel Aviv is vegan en vegan-friendly restaurants zijn dan ook op elke straathoek te vinden. De stad telt maar liefst 400 vegan restaurants.
Israël staat ook bekend voor z’n verse, lokale ‘homegrown’ groenten en fruit, waardoor je er volop van gezonde, authentieke en kraakverse gerechten kan genieten. In het Midden-Oosten vind je tal van vegan topgerechten. Denk maar aan baba ganoush, hummus, falafel, babka, sabich, malabi… De lijst is eindeloos!
Latijns-Amerika staat niet meteen bekend om zijn vegan gerechten, maar Mexico is daar een uitzondering op. Het standaard Mexicaanse dieet is simpel, maar lekker, gezond én vegan. Rijst, bonen, avocado’s en tortilla’s vormen de basis van veel gerechten, waardoor je zelfs buiten de grote steden met een beetje creativiteit lekker vegan kan eten.
Je kan natuurlijk ook gewoon naar gerechten als chilaquiles, nopales of molletes vragen, die in de meeste gevallen sowieso vegan zijn. Wil je ontdekken wat Mexico nog meer te bieden heeft? Met de groepsrondreis van Sawadee snuif je in 19 dagen de Mexicaanse natuur en cultuur op.
Het Verenigd Koninkrijk heeft traditioneel geen grote reputatie als het om culinaire hoogstandjes gaat, maar de Britten kunnen wel degelijk lekker én vegan koken. Vooral in de grote(re) Britse steden zal je als vegan zeker niet omkomen van de honger. Zo horen Londen en Brighton volgens kenners tussen het rijtje van ‘vegan capitals of the world’.
In London kan je onder meer terecht voor vegan cheese en een verrassend gerecht als vegan fried chicken. In Brighton vind je zelfs 6 volledig vegan restaurants per 100.000 inwoners. Keuze in overvloed dus!
Van tahu telor met tofu tot sambal goreng: de Indonesische keuken staat bekend om z’n verrassende vegan lekkernijen. In heel Indonesië kun je als vegetariër of veganist uitstekend eten, maar het absolute mekka voor wie van vegan houdt, is Ubud. Met tal van vegan restaurants is dit plaatsje in het centrum van het eiland Bali een must visit voor vegans.
Tijdens de 22-daagse rondreis door Indonesië met Sawadee heb je met drie dagen in Ubud voldoende tijd om je als vegan culinair te laten verwennen.
De tijd dat je in Duitsland alleen maar bratwursten en schnitzels kon bestellen, is al lang verleden tijd. Bij onze oosterburen is vegan en gezond eten al jaren heel hip. Zo vind je in hoofdstad Berlijn tal van 100% vegan restaurantjes en in de supermarkten is er in heel Duitsland één duidelijk logo voor alle vegan producten.
Bij onze oosterburen zal je trouwens in heel het land op bijna elk menu wel minstens één vegan optie vinden. Lecker!
Thailand staat als laatste op dit lijstje, maar doet zeker niet onder voor de rest, integendeel. Vegan curry, vegan noedelsalade of vegan pad thai: Thailand zal op culinair vlak niet ontgoochelen, ook niet voor vegans.
Vooral de stad Chiang Mai, die hoog aangeschreven staat bij creatieve en duurzame reizigers, staat wereldwijd bekend als een van de culinaire hoofdsteden voor vegans. De Noord-Thaise stad telt maar liefst 30 vegan restaurants per 100.000 inwoners en er wordt zelfs elke oktober een vegan festival georganiseerd. Thailand én Chiang Mai ontdek je via een 21-daagse groepsrondreis van Sawadee.
Wil je naar een bestemming die niet meteen bekend staat om z'n vegan culinaire hoogstandjes? Geen paniek! Met deze tips hoef je geen honger te lijden tijdens je vakantie:
Reizen draait voor een groot stuk rond avontuur en buiten je comfortzone gaan, ook op culinair vlak. Daarom: laat je verrassen door de lokale keuken en durf eens voor een exotisch gerecht te gaan. Zoals uit bovenstaand lijstje blijkt, kan je je ook als vegan culinair laten verrassen. Jouw vegan levensstijl hoeft dus geen belemmering te zijn om ten volle van de lokale natuur, cultuur en keuken van een land te genieten.