Collageen kan op steeds meer belangstelling rekenen. Zo worden er elk jaar meer studies gedaan naar dit lichaamseigen eiwit en is het aantal collageensupplementen sterk toegenomen. En zoals dat met vrijwel elke trend het geval is, doen er ook allerlei wilde verhalen de ronde over collageen. Maar wat is er nu eigenlijk waar en helpt collageen slikken echt? In dit artikel analyseren we het beschikbare wetenschappelijke onderzoek om de zin en onzin van collageen aan het licht te brengen. Wat is collageen?
Collageen is het meest voorkomende eiwit in ons lichaam. Het is essentieel voor de structuur en stevigheid van onder meer de huid. Er zijn tot wel 28 verschillende soorten collageen ontdekt, waarvan type I, II en III het meest belangrijk zijn voor ons lichaam.
Ons lichaam kan collageen zelf aanmaken via verschillende nutriënten die je via de voeding binnenkrijgt. Daarvoor heeft het onder meer de aminozuren proline en glycine nodig, die vooral in vlees, vis, zuivelproducten en plantaardige bronnen zoals peulvruchten zitten. Ook vitamine C ondersteunt de collageenvorming.
De aanmaak van collageen wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder de leeftijd. Naarmate we ouder worden, vertraagt de collageenproductie en vermindert de kwaliteit van het geproduceerde collageen. Dat leidt tot tekenen van veroudering, zoals rimpels. Daar speelt de cosmetica-industrie op in door allerlei producten met collageen op de markt te brengen, van supplementen tot cosmetica met collageen.