Wist je dat een mens gemiddeld zo’n 20 windjes per dag laat? Pas wanneer je veel meer winden laat of dat ongecontroleerd doet, wordt er van ‘winderigheid’ of ‘flatulentie’ gesproken. Naast het feit dat winderigheid voor schaamte of ongemakkelijkheid kan zorgen, kan het ook nog andere ongemakken met zich meebrengen. In dit artikel vertellen we je alles over ‘veel scheten laten’, zoals dat in de volksmond op een platte manier wordt gezegd.
Winderigheid of flatulentie zijn de medische termen voor als je meer winden moet laten dan ‘normaal’. Af en toe windjes moeten laten, is volledig normaal. Het is het gevolg van gasophoping in het spijsverteringsstelsel, een natuurlijk proces bij de afbraak van voedsel. Dat gas bestaat meestal uit een combinatie van zuurstof, stikstof, waterstof, koolstofdioxide en (af en toe) methaan.
Gemiddeld laten we tussen de 13 en 21 windjes per dag.1 Wanneer we (veel) meer windjes laten en dat ook gepaard gaat met fysieke en/of sociale ongemakken, kan je spreken van winderigheid. Zeker als het ook dagdagelijkse activiteiten gaat beïnvloeden.
Er zijn drie hoofdoorzaken die winderigheid in meer of mindere mate kunnen veroorzaken:
Tijdens het eten en drinken krijg je ook altijd een kleine hoeveelheid lucht binnen. Die combinatie van zuurstof en stikstof stapelt zich op in het spijsverteringskanaal. Die lucht verlaat het lichaam via het laten van boeren of winden. Volgende risicofactoren verhogen het risico op het binnenkrijgen van lucht in de darmen:
Sommige voedingsstoffen verhogen de kans op winderigheid na het eten. Van de macronutriënten staan vooral koolhydraten ervoor bekend dat ze winderigheid kunnen veroorzaken. Bij vetten en eiwitten is dat veel minder het geval, al kunnen sommige eiwitten wel voor een sterkere geur van de windjes zorgen.
Vooral voedingsmiddelen waarvan het langer duurt om ze te verteren, kunnen winderigheid veroorzaken. Dat komt omdat onze voeding in onze darmen door bacteriën verder wordt afgebroken. Bij dat proces komen gassen vrij. Voedingsmiddelen die winderigheid kunnen veroorzaken, zijn onder meer:
Welk soort voeding uiteindelijk flatulentie zal veroorzaken, is ook heel persoonsgebonden.
Winderigheid kan ook door een onderliggende aandoening veroorzaakt worden. Het gaat vooral over spijsverteringsproblemen, die zowel tijdelijk als chronisch van aard kunnen zijn:
Tot slot hebben ouderen ook vaker last van flatulentie. Winderigheid bij ouderen heeft te maken met veranderingen in het spijsverteringsstelsel, waardoor er meer gassen worden geproduceerd. Bovendien kunnen sommige ouderen, wegens een afname van de kracht in de bekkenbodem, winden minder makkelijk ophouden.2
Om winderigheid gericht aan te pakken, is het vooral belangrijk om de oorzaak te ontdekken. Op die manier kan je bepaalde voedingsmiddelen vermijden en/of je (eet)gewoontes aanpassen. Dit zijn enkele concrete tips om winderigheid te voorkomen en/of aan te pakken:
Af en toe windjes laten is dus volledig normaal en hoort nu eenmaal bij het verteren van voeding. We spreken pas van winderigheid of flatulentie wanneer je overmatig veel winden laat en het ook ongemakken met zich meebrengt. Als je winderigheid zonder verklaarbare reden veroorzaakt wordt of wanneer het gepaard gaat met symptomen als een gezwollen buik, buikpijn, misselijkheid, diarree, constipatie of bloed in de ontlasting, doe je er goed aan om contact op te nemen met je huisarts.
*Gezondheidsclaims in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.