Wist je dat je voor een kilogram saffraan makkelijk meer dan 10.000 euro betaalt? We kennen saffraan natuurlijk vooral als specerij in de keuken, maar tegenwoordig zijn er ook saffraan supplementen. Waarom deze specerij zo bijzonder en gewild is, vertellen we in dit artikel.
Saffraan is een specerij die gewonnen wordt uit de saffraankrokus. Hiervoor worden de rode stampertjes van een speciale krokussoort gebruikt, namelijk de Crocus sativus L. De toevoeging ‘sativus’ betekent dat het een gecultiveerde of gekweekte krokus is.
‘Safra’ betekent in het Arabisch ‘geel’. De rode stampertjes bevatten crocine. Dit veroorzaakt de gele kleur aan gerechten bij gebruik van saffraan. Denk maar aan gele rijst, paella en curry. Doe maar eens een draadje gedroogde saffraan in de pan als je rijst gaat koken en je zult zien dat de rijst een prachtige, gele kleur krijgt en ook een heerlijke smaak en geur. Picrocrocine zorgt voor deze lekkere smaak en safronal voor het krachtige aroma van zowel geur als smaak.
De krokussen hebben maar 3 stampers per bloem en bloeien bovendien maar 8 dagen per jaar. Om 1 kilo saffraanpoeder te krijgen, heb je ruim 150.000 bloemen nodig! Hierdoor is saffraan de duurste specerij ter wereld en wordt het daarom ook wel het ‘rode goud’ genoemd.
Door de hoge prijs van saffraan wordt het ook nu nog regelmatig vervalst. Bijvoorbeeld door gerechten geel te kleuren en op smaak te brengen met saffloerpollen, kurkuma, goudsbloem of gele pepers. Deze kruiden geven allemaal een gele kleur af, maar geen van allen benaderen de smaak en geur van echte saffraan.
De oorsprong van de saffraankrokus is niet helemaal zeker. Men denkt dat het een mutatie is van een krokus die in de late bronstijd op Kreta voorkwam. Wel weten we dat de saffraanteelt al 4000 jaar oud is. De Oude Grieken gebruikten al saffraan. En niet alleen vanwege het aroma, maar ook om hun donkere haar mee op te lichten. Blond was toen in de mode. De farao’s in Egypte gaven hun eten meer smaak en hun kamers een heerlijke geur met saffraan. Ook werd het als het afrodisiacum gebruikt. Cleopatra deed het in haar badwater om de beleving te intensiveren. In het Oude Perzië zijn zelfs saffraandraadjes teruggevonden die verweven waren in tapijten en gewaden.
Saffraan is, als rood goud, door de eeuwen heen een symbool van rijkdom en aanzien geweest. Koningen en keizers gebruikten het om ruimtes te parfumeren, gewaden te kleuren en gerechten te kruiden. Door de tijd heen werden de saffraan en de krokusbolletjes via de handel over de hele wereld verspreid. In de 14de eeuw, tijdens de pestepidemie, leidde de saffraan zelfs tot piraterij en een heuse saffraanoorlog. Er was een hoge vraag naar de specerij omdat het voor gezondheidsdoeleinden gebruikt werd. Hierdoor steeg de waarde enorm en helaas ook de criminaliteit rondom saffraan.
In Iran zijn de groeiomstandigheden voor deze krokus het meest gunstig. Ruim 90% van de huidige productie vindt dan ook daar plaats. Ook landen als Afghanistan, India, Italië, Spanje, Marokko en China produceren relatief kleine hoeveelheden saffraan.
Saffraan wordt dus al jarenlang gebruik voor de mogelijk positieve effecten op de gezondheid. Er loopt echter nog veel onderzoek naar saffraan en de gezondheidsclaims moeten ook nog verder worden onderzocht door de Europese Commissie.
Volgens onderzoek zou saffraan:
Zoek je een specerij om je libido te stimuleren?* Probeer dan wat ginseng of saffraan. Een studie van de universiteit van Guelph (Canada) heeft uitgewezen dat deze twee natuurlijk afrodisiaca het meest efficiënt zijn. De onderzoekers ontdekten bij mannen die saffraan innamen positieve effecten op de kwaliteit, beweeglijkheid en volume van het sperma. Verder verbetert saffraan de erectie* en ontspant het de spieren*, wat natuurlijk ook positief kan zijn voor het libido.
In het oude Perzië werd saffraan al gebruikt als kalmerend middel. Saffraan zou een sederende en versterkende werking hebben op het zenuwstelsel en de spieren, kan bijdragen tot emotioneel evenwicht en ontspanning ondersteunen.* Alleen al van de zonnige, warmgele kleur die saffraan afgeeft, word je vrolijk!
Saffraan wordt gezien als een emmenagogum. Dat is een stof die ondersteuning kan bieden bij de menstruatie.*
Verder is er ook beginnend onderzoek over een mogelijke invloed van saffraan op de spijsvertering, de ogen en de luchtwegen. Het onderzoek daarover staat echter nog in z’n kinderschoenen, waardoor er geen gezondheidsclaims hierover gemaakt mogen worden.
*Gezondheidsclaims in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.
Saffraan is op allerlei manieren te gebruiken in de keuken. We kennen het allemaal wel van de Spaanse paella, de Italiaanse gele risotto of de saffraanrijst bij Indiase curry.
Maar van saffraan kun je ook heerlijke thee maken én koekjes voor bij deze thee bakken. Hieronder vind je deze saffraan recepten. Wil je op een makkelijke manier een dagelijkse portie saffraan binnenkrijgen? Dan kan je natuurlijk ook saffraan kopen in supplementvorm.
Ingrediënten:
Bereidingswijze:
1. Breng het water in een pannetje aan de kook.
2. Laat het water afkoelen tot 70-80 graden en voeg dan de groene thee en saffraan toe.
3. Doe een deksel op het pannetje en laat alles een kleine 10 minuten trekken.
4. Giet de thee door een zeefje in de theekopjes.
5. Voeg naar smaak een beetje honing of agavesiroop toe. Een schijfje citroen erbij is ook heel lekker.
Ingrediënten:
Bereidingswijze:
1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
2. Laat de saffraan alvast 5 minuutjes trekken in een kom met 100 ml water.
3. Doe daarna alle ingrediënten in een keukenmachine (ook het water!) en maal dit tot een fijne massa.
4. Schep kleine bergjes op de bakplaat en vorm er ronde koekjes van.
5. Bak de koekjes in het midden van de oven in 20-25 minuten gaar.
Saffraan is een natuurlijk product dat over het algemeen veilig is zonder ernstige bijwerkingen. Als supplement kan je veilig tot 1,5 gram saffraan per dag innemen, maar volgens onderzoek is 30 mg saffraan per dag al voldoende om de gezondheidseffecten te ervaren.1 Hoewel de bijwerkingen van saffraan dus heel mild zijn, is het niet voor iedereen geschikt.
Het gebruik van saffraan wordt afgeraden voor:
Twijfel je of saffraan voor jou geschikt is? Raadpleeg dan altijd eerst je arts.
Saffraan kan je op de momenten wanneer je het nodig hebt een duwtje in de rug geven, maar een gezonde levensstijl blijft altijd de belangrijkste prioriteit. Saffraan is door de eeuwen heen een geliefd kruid gebleken en dat is niet zonder reden, maar houd er wel rekening mee dat de werking van kruiden heel afhankelijk is van persoon tot persoon.
Dit advies is puur ter informatie en is niet bedoeld ter vervanging van medisch advies of medicijnen. Neem contact op met je huisarts of specialist voor je de adviezen op deze website toepast