Maca is een krachtig superfood, ook wel bekend als Peruaanse ginseng of Lepidium meyenii, dat uitsluitend groeit in het centrale Andesgebergte. De wortels bevatten een rijke mix van
vezels,
eiwitten en koolhydraten, evenals vitaminen en minerale, zoals
ijzer en
calcium.
1
Inheemse bevolkingen in Zuid-Amerika gebruiken maca al eeuwenlang. De wortel wordt algemeen erkend om zijn verschillende gezondheidsvoordelen volgens verhalen van mensen (anekdotisch bewijs).1
Maca behoort tot de familie van de Brassicaceae. Dit is dezelfde familie als groente, als broccoli, kool en bloemkool. De lokale bevolking gelooft dat deze krachtige plant de seksuele functie en het uithoudingsvermogen versterkt. Er is niet genoeg wetenschappelijk bewijs om deze voordelen te ondersteunen.2,3
Sommige onderzoeken hebben ook aangetoond dat maca de hormoonhuishouding kan ondersteunen. Dit kan helpen om hormoongerelateerde symptomen die je kunt ervaren tijdens de menopauze te verminderen. Vanwege mogelijke vertekeningen in de rapportages en variatie in de onderzoeken suggereren onderzoekers dat verder onderzoek nodig is.4 Hoewel er niet genoeg wetenschappelijk bewijs is voor deze gezondheidsvoordelen, heeft de macawortel nog steeds veel culinaire toepassingen en is het rijk aan aminozuren.1