Kurkuma, koerkoemmaa, kurk-koemma – over welke uitspraak juist is, wordt er nog wel eens gediscussieerd. Zelf heb ik altijd geleerd dat het kurkuma is, maar welke uitspraak je ook kiest. Een ding is zeker: Wij zijn overtuigd van de speciale kwaliteiten van deze bijzondere plant.
Kurkuma is een oeroude superfood, en wordt al duizenden jaren toegepast in verschillende gerechten uit landen over de hele wereld. Kurkuma wordt ook wel Koenjit genoemd. Het behoort tot de gemberfamilie en komt oorspronkelijk uit India, waar het vandaag de dag nog altijd een populair kruid en specerij is.
Kurkuma heeft warme temperaturen nodig om te kunnen groeien: tussen de 20 en 30°C, en met voldoende water. Al snel werd de plant ook buiten India populair. Via de zijdeweg, de oude handelsroute tussen de Westerse en de Oosterse wereld, kwam het uiteindelijk in de 13e eeuw ook in Europa terecht.
Je kan kurkuma op verschillende manieren gebruiken, bijvoorbeeld bij het maken van curry´s, soepen en sapjes. De wortels van de kurkumaplant kan je vers gebruiken, of koken en tot poeder vermalen.
Als je wel eens verse kurkuma hebt gesneden, is de kans groot dat je vingers daarna helemaal geel zijn geworden.
Vanwege deze karakteristieke fel gele kleur wordt het ook wel eens “geelwortel” of Indiaanse saffraan genoemd. Die kleur is te danken aan de stof “curcumine” – het actieve ingrediënt dat je spijsvertering kan ondersteunen. Vanwege die mooie kleur wordt curcumine ook weleens gebruikt als voedingsadditief en E-nummer, een door de Europese Commissie goedgekeurde toevoeging.
Kurkuma kan zo dus op een natuurlijke manier kleur geven aan gerechten en producten en is daar ook voor toegestaan als voedingsadditief. Vandaar dat het een E-nummer heeft!
Wist je dat kurkuma een belangrijk onderdeel is van traditionele Hindoestaanse bruiloften? Ze noemen het de Haldi-ceremonie, waarbij de bruid en de bruidegom op de ochtend van de bruiloft door familie worden versierd met kurkuma. Dat symboliseert namelijk schoonheid en puurheid.
Naar de ondersteunende werking van kurkuma voor ons lichaam wordt nog steeds veel onderzoek gedaan. Wat we zeker weten, is dat er in de verse wortel veel vitamines en mineralen zitten zoals vitamine C, vitamine B6, ijzer, magnesium en kalium.
En als klap op de vuurpijl heeft kurkuma ook nog eens een antioxidatieve werking, wat goed is voor je huid.
Wil je meer weten over antioxidanten? Kijk dan ook eens naar deze
video over zink. Daarin vertel ik je alles over oxidatieve stress en de werking van antioxidanten.
Een veelvoorkomende manier om kurkuma te nemen, zijn kurkuma shots.
Die kan je gemakkelijk zelf maken; een gouden tip voor de Doe-Het-Zelvers onder ons.
Mijn persoonlijke favoriet is een sapje met gember, sinaasappels en citroen. Het is heel makkelijk om zelf te maken, en je hebt er alleen een blender voor nodig.
Je pelt de gember, snijdt het in stukjes en blendt dat voor een paar minuten met water. Pak een kom en gebruik een theedoek om het mengsel te filteren, zodat je alleen de sap overhoudt.
Pers vervolgens de sinaasappels en citroen, en voeg dit toe aan het gembersap. Dat giet je over in een fles en daar voeg je een paar lepels kurkuma toe. Even schudden en voila: een zelfgemaakt kurkuma shot!
Naast sapjes, soep, curry en andere soorten voeding, is er ook nog een andere manier om kurkuma binnen te krijgen: namelijk via voedingssupplementen. Omdat voedingssupplementen vaak curcuma in een geconcentreerd extract bevatten is dat een makkelijke manier om de mogelijke voordelen van kurkuma zelf te kunnen ervaren.
Kurkuma voedingssupplementen vind je in de vorm van tabletten, capsules, poeders en zelfs als thee. Over het algemeen zijn die op plantaardige basis, en zijn ze dus gewoon geschikt voor veganisten en vegetariërs.
De meeste kurkuma supplementen neem je één of twee keer per dag en bij voorkeur bij een maaltijd, maar dat kan nog weleens verschillen. Check daarom altijd de productinformatie. Die kan je vinden op de website waarop je bestelt of op de verpakking van het supplement zelf.
Daarop kan je alles lezen over de maximale dosering, zodat je de aanbevolen dagelijks hoeveelheid niet overschrijdt. Zo voorkom je dat je teveel neemt en bijwerkingen krijgt, en zorg je ervoor dat je lichaam alle voedingsstoffen optimaal kan opnemen.
Wil je meer weten over de verschillende supplementen? Neem een kijkje op onze website.
Dat was hem dan: al jouw vragen over kurkuma beantwoord! Je weet nu waar het vandaan komt, hoe je het kan gebruiken en welke verschillende soorten supplementen er zijn.