Als we trends mogen geloven, is dit stofje een echte superfood. Het zou allerlei gezondheidsvoordelen hebben, ons er jonger uit kunnen laten zien en ook nog eens lekker smaken! We hebben het hier over chlorofyl, ook wel ‘chlorophyll’ in het Engels, de stof die je onder andere in groene (blad)groente terugvindt. Maar is alles wat er over chlorofyl wordt gezegd ook echt waar? En is chlorofyl echt zo gezond als er wordt beweerd? Wij vertellen je wat chlorofyl precies is, wat de voordelen zijn en waar je chlorofyl allemaal in kan vinden.
Chlorofyl is een natuurlijk kleurpigment dat planten, algen en (blad)groenten hun groene kleur geeft. Deze kleurstof zit in de bladgroenkorrels van planten en is - naast belangrijk voor de kleur - essentieel voor de gezondheid van planten. Chlorofyl helpt planten en algen namelijk bij het opvangen van zonlicht en zorgt ervoor dat ze dit licht kunnen absorberen. Hierdoor wordt het proces van fotosynthese in gang gezet en krijgen planten en algen dus hun voeding en energie binnen.
Chlorofyl is verantwoordelijk voor de groene kleur van planten. Maar waarom is chlorofyl groen? Het korte antwoord hierop is: doordat deze stof het rode en het blauwe deel van het lichtspectrum absorbeert. Het lange antwoord zit iets ingewikkelder in elkaar.
Om uit te leggen hoe chlorofyl aan zijn groene kleur komt, nemen we gras als voorbeeld. Groen gras bevat twee type chlorofyl: A en B. Chlorofyl A absorbeert de rode kleuren uit zonlicht en chlorofyl B absorbeert de blauwe kleuren. Als je rood en blauw weghaalt uit wit licht, dan is groen de enige kleur die overblijft. Het groene licht wordt teruggekaatst door de bladgroenkorrels en dit is waarom wij een groene kleur zien!
Niet alleen planten en algen bevatten chlorofyl, ook bepaalde groenten bevatten deze stof. Over het algemeen geldt: hoe donkerder groen het blad of de groente, hoe meer chlorofyl erin zit. Maar ook groenten die niet groen van kleur zijn, bevatten chlorofyl - alleen wel in een mindere mate.
Groenten die veel chlorofyl bevatten, zijn onder andere spinazie, tuinkers en peterselie. Spinazie bevat 23,7mg chlorofyl per 100 gram, tuinkers zo’n 31,2mg en peterselie maar liefst 38mg. Wil je echt een flinke hoeveelheid chlorofyl binnenkrijgen? Dan kun je ook algensoorten of bepaalde grassen toevoegen aan je dagelijkse voeding.
Groene grassen als tarwegras (55mg) of gerstegras (149mg) bevatten veel chlorofyl. Maar algen als chlorella (280mg), spirulina (115mg) en verschillende groene wieren zijn een nog rijkere bron van chlorofyl. Al deze superfoods vind je terug in de vorm van een poeder, supplement, pil of als capsule. Hoewel het eten van (verse, groene) groente nog altijd het beste is, kunnen deze superfoods wel een goede aanvulling zijn wanneer je onvoldoende chlorofyl binnenkrijgt door je voeding.
Chlorofyl speelt een belangrijke rol bij het groen en gezond maken van planten. Maar er wordt ook gezegd dat chlorofyl wonderen kan doen voor ons eigen lichaam. Zo zou het kunnen helpen bij verschillende huidaandoeningen[1], kunnen werken als een natuurlijke deodorant [2], gewichtsverlies kunnen bevorderen[3] en zelfs bepaalde soorten kanker kunnen voorkomen[4]. Maar is dit ook echt zo?
Hoewel er van alles wordt beweerd over chlorofyl, is er nog maar weinig wetenschappelijk bewijs om dit alles te ondersteunen. Doordat chlorofyl ook veel vitamines, mineralen en antioxidanten bevat, is het lastig om aan te tonen of chlorofyl daadwerkelijk deze gezondheidsvoordelen heeft, of dat dit komt door de andere aanwezige stoffen die chlorofyl bevat.
Zo is chlorofyl rijk aan de vitamines A, C, E en K en bevat het mineralen als calcium, magnesium en ijzer. Deze vitamines bevatten antioxidanten die je lichaamscellen helpen beschermen tegen invloeden van buitenaf. Als je hier voldoende van binnenkrijgt, blijft je weerstand op peil en ben je beter beschermd tegen ziektes.
Doordat er nog maar weinig wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar de gezondheidsvoordelen van chlorofyl, is er ook nog maar weinig bekend over eventuele bijwerkingen. Toegegeven, chlorofyl zit bomvol vitaminen. Maar zoals voor elk supplement geldt: een teveel kan leiden tot verschillende bijwerkingen. Ben je onder doktersbehandeling, zwanger of geef je borstvoeding? Dan is het goed om eerst je behandelend arts te raadplegen voordat je chlorofyl als voedingssupplement gebruikt.
Voor gezonde volwassenen is het normaal gesproken veilig om extra chlorofyl bij te slikken. Een overschot aan chlorofyl zou echter wel kunnen leiden tot spijsverteringsproblemen, diarree en een verkleurde stoelgang. Toch hoef je niet snel bang te zijn om een teveel van dit goedje binnen te krijgen. Heb je een evenwichtig voedingspatroon en slik je af en toe een supplement ter aanvulling op je voeding, dan kan chlorofyl in de meeste gevallen geen kwaad.
Acne verminderen, nare geurtjes verwijderen, je bloed zuiveren: als je de verhalen over chlorofyl mag geloven, lijkt het een waar wondermiddel. Toch is er momenteel nog te weinig wetenschappelijk bewijs om te kunnen concluderen dat chlorofyl de reden is voor het verminderen van deze kwalen. De veelbelovende werking van chlorofyl moet je daarom vooralsnog met een korreltje zout nemen.
Het is natuurlijk altijd goed om voldoende (groene) groenten te eten als onderdeel van een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Op deze manier krijg je niet alleen veel vitamines en mineralen binnen, maar ook veel chlorofyl. En baat het niet, dan schaadt het niet - maar verwacht er niet te veel wonderen van.