De brandnetel kent iedereen. En iedereen die zich wel eens aan deze plant geprikt heeft, weet dat dit een flink jeukend en branderig gevoel kan geven. Meer wist je dat de brandnetel veel meer is dan een vervelend prikkelende plant? Ontdek hier alles over de brandnetel zijn vele voordelen en toepassingen.
Dat brandnetels een branderig gevoel op de huid veroorzaken, heeft iedereen wel eens ervaren. De Latijnse benaming van de brandnetel is dan ook Urtica. Dit is afgeleid van het werkwoord ‘urere’, wat (ver)branden betekent.
De brandnetel heeft namelijk heel veel kleine brandhaartjes. Deze haartjes lijken op een soort injectienaaldjes waar het puntje van afbreekt als je de brandnetel tegen de haarrichting in aanraakt. Hierdoor komt er wat plantensap in je huid. Dit sap geeft een histaminereactie die de welbekende jeukende brandneteluitslag veroorzaakt.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat de brandnetel op diverse manieren wordt toegepast om zijn prikkelende en activerende werking. Bijvoorbeeld als thee, als supplement en in haarproducten. Hiervoor worden meestal de jonge toppen gebruikt, die in het vroege voorjaar te oogsten zijn. Deze toppen zitten vol levenskracht en vitaliteit.
Aan het eind van de zomer kun je de zadentrossen van de brandnetel oogsten. Leg deze trosjes (eventueel nog aan de stengel) te drogen op een stuk papier. Als ze goed droog zijn, gooi je ze in een ruime zeef boven een schaal en roer je hier krachtig met een pollepel door. De zaadjes vallen dan door de mazen van de zeef. Doe de zaadjes in een potje en klaar is je superfood! De zaadjes zijn heerlijk door yoghurt, in salades of in zelfgebakken brood.
Wil je graag nog meer weten over de brandnetel? Beluister hieronder dan onze podcastaflevering over deze prikkelende plant.
Geen brandnetel gebruiken bij overgevoeligheid voor histamine. Brandnetel kan bij langdurig gebruik bloeddrukverhogend werken.
Dit advies is puur ter informatie en is niet bedoeld ter vervanging van medisch advies of medicijnen. Neem contact op met je huisarts of specialist wanneer de klachten aanhouden.