Ashwagandha is een plantensoort die al duizenden jaren wordt gebruikt. Het is een van de belangrijkste kruidensoorten van India. Tegenwoordig groeit het niet alleen in Zuid-Azië, maar ook in Afrika en het Middellandse Zeegebied.
De ashwagandhaplant komt van de nachtschadefamilie – en is dus in zekere zin een neefje van de aardappel. Hij wordt tussen de één en twee meter hoog en heeft knalrode vruchten. Voor ons zijn het vooral de bladeren en de wortel die het interessantste zijn. Daar kom ik zometeen op terug!
Ashwagandha staat ook bekend als Withania Somnifera of winterkers. Het wordt ook wel eens de Indiase Ginseng genoemd, terwijl het eigenlijk niet tot de Ginseng-familie behoort: het zijn twee verschillende plantensoorten. Wat ze wel gemeen hebben, is hun adaptogene werking.
Bij het woord “adaptogeen” kan je denken aan het Engelse woord “adapt,” wat “aanpassen” betekent. En dat is wat de werkende bestanddelen van ashwagandha doen.
Het idee is dat ashwagandha het lichaam ondersteunt ten tijde van stress, dus het helpt je mentaal en fysiek aan te passen aan wat de situatie van je vraagt op dat moment.
Daarom wordt ashwagandha beschouwd als een echte allrounder qua toepassingen en voordelen. Het kruid zou enerzijds helpen te ontspannen en je kalmer te voelen, maar toch ook helpen de focus te bewaren en energiek te blijven.
Over hoe dit precies werkt, lopen nog onderzoeken. Het onderzoek dat er al ligt wordt momenteel nog geëvalueerd door de Europese autoriteit op dat gebied, de EFSA.
Wat we wel weten is dat men in India dit kruid al jarenlang toepast als huismiddel om het mentale en fysieke welzijn te bevorderen op stressvolle momenten waarbij we wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken.
Zo zou ashwagandha jou dus kunnen helpen je energiek en vitaal te blijven voelen en met een ontspannen gevoel in slaap te vallen, wat onze emotionele balans en het algemene welzijn ten goede komt. Probeer ook eens uit of het voor jou werkt.
Bij het maken van ashwagandhasupplementen kunnen zowel de wortels als de bladeren van de plant gebruikt worden. Die worden dan vermalen tot een poeder, die vervolgens verwerkt wordt in verschillende supplementen, zoals tabletten en capsules. Over het algemeen zijn ze plantaardig en dus ook geschikt voor vegetariërs en veganisten.
Tabletten zijn populair onder mensen met een gevoelige maag of maagproblemen. Meestal heb je aan één tablet, die je bijvoorbeeld elke ochtend bij het ontbijt neemt, al voldoende, dus ook voor het gemak kiezen mensen vaak voor een tablet.
Het voordeel van ashwagandha poeder is dat dat meestal bestaat uit 100% ashwagandha, zonder enige extra toevoegingen. Bovendien kan je bij de poedervorm zelf precies afmeten en wegen hoeveel je wil gebruiken. Je kan de ashwagandhapoeder vervolgens makkelijk vermengen met een sapje of een smoothie.
Tot slot: ashwagandha capsules. Misschien ben je tijdens je zoektocht naar het juiste supplement ook wel eens liposomale capsules tegengekomen.
Dat zijn supplementen die verrijkt zijn met zogenaamde liposomen: water- en vetoplosbare blaasjes die de actieve stoffen in de capsule beschermen in een klein, veilig bolletje en de actieve componenten rechtstreeks afleveren bij de cel. Dankzij het gebruik van liposomen worden de voedingsstoffen dus nog beter door je lichaam opgenomen!
Welk supplement je uiteindelijk ook kiest, zorg ervoor dat je altijd goed kijkt naar de productinformatie. Dat kan je meestal vinden op de verpakking van het supplement zelf, of bijvoorbeeld op de website waarop je je bestelling plaatst. Daar vind je advies over hoe en op welk moment van de dag je het supplement het beste kan nemen.
Tijdens tijden van stress, of juist in periodes waarbij je wat extra energie kan gebruiken, kunnen ashwagandha supplementen ondersteuning bieden en bijdragen aan het in evenwicht brengen van je hormoonhuishouding. Je kan ze dus slikken op de momenten waarop jij ze het meest kan gebruiken.
Je neemt ze meestal één of twee keer per dag bij een maaltijd, maar supplementen kunnen onderling nog wel eens verschillen.
Lees voor gebruik altijd even de productinformatie. Daar kan je alles vinden over de ADH - de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
Tenzij je gevoelig bent voor ashwagandha of een bepaalde medische conditie hebt, kan je ashwagandha veilig nemen en zal je er niet snel te veel van nemen of bijwerkingen krijgen.
Toch is het altijd goed om je te houden aan aanbevelingen op de verpakking van jouw product, tenzij jouw persoonlijke arts of kruidengeneeskundige iets anders heeft geadviseerd. Zij kennen jouw persoonlijke situatie het best.
Gebruik je medicijnen, heb je een bepaalde aandoening of merk je dat het product voor jou een onverwacht effect heeft, neem dan altijd contact op met een arts of specialist.