In een gezonde gehoorgang hoort oorsmeer te zitten. Oorsmeer is immers volledig natuurlijk en vervult zelfs een aantal heel belangrijke functies. In principe zijn onze oren zelfreinigend, maar overmatig oorsmeer en je oren op foute wijze schoonmaken, kan toch soms problemen veroorzaken. Ongeveer 1 op 5 volwassenen heeft wel eens last van te veel oorsmeer. Hoe kan je in dit geval oorsmeer succesvol verwijderen en je oren schoonmaken? Wij zetten de do’s en don'ts op een rijtje.
Wist je dat ons oor tot wel 2.000 oorsmeerklieren kan bevatten? Die klieren scheiden een stroperige stof uit die onder meer huidschilfers en talg bevat. Dat goedje wordt oorsmeer of cerumen genoemd en beschermt ons oor tegen lichaamsvreemde stoffen - denk aan water, stof of bacteriën. Opvallend weetje: de samenstelling van je oorsmeer is genetisch bepaald en hangt samen met je etnische afkomst.
Oorsmeer wordt geproduceerd door oorsmeerklieren die zich in het buitenste gedeelte van onze gehoorgang bevinden. Dankzij de bewegingen van onze kaken komt oorsmeer in de meeste gevallen vanzelf naar buiten. In principe is onze gehoorgang dus zelfreinigend, al kunnen we toch nog af en toe last krijgen van een oorsmeerprop, die vaak jeuk, hardhorigheid of zelfs pijn kan veroorzaken. Oorsmeerproppen ontstaan ironisch genoeg vaak door het (verkeerd) gebruik van wattenstaafjes om het oor schoon te maken, vooral dan bij mensen die overmatig oorsmeer produceren.
Je “hoort” het goed: eigenlijk is het niet echt nodig om oorsmeer te verwijderen, want in de meeste gevallen gebeurt dat vanzelf. Maar omdat overmatig oorsmeer en oorproppen toch af en toe voorkomen, zijn dit enkele tips om oorsmeer op een doeltreffende manier te verwijderen:
Je kan natuurlijk ook gewoon even langs bij je huisarts, die met lauw water oorsmeer uit je oren kan spuiten.
Er zijn ook een aantal dingen die je maar beter niet doet als je oorsmeer wilt verwijderen:
Laat die wattenstaafjes of andere voorwerpen dus maar links liggen en vertrouw gewoon op de kracht van de natuur. Al kan bij overmatig oorsmeer wat extra hulp wel nuttig zijn. Bij oorproppen kan je best ook even advies vragen bij je huisarts.