Heb je wel eens van een oorkaars gehoord? De oorkaars werd al eeuwen geleden door de Hopi, een indianenvolk met zijn oorsprong in Arizona, gebruikt als vorm van oorkaarstherapie of behandeling. Ook door bepaalde volkeren uit Siberië, Mongolië en Azië wordt de oorkaars al jarenlang geprezen. Hoewel dit product in Nederland nog niet zo veel wordt gebruikt, groeit de oorkaars ook hier in populariteit. Maar wat is zo’n oorkaars nu precies, is een oorkaars gevaarlijk en werkt het echt? In dit artikel lees je alles over de oorkaars.
Een oorkaars is een soort holle kaars, die binnenin meestal van stof (vaak katoen of linnen) is gemaakt. Aan de buitenkant is de oorkaars, zoals bij gewone kaarsen, bedekt met was, meestal bijenwas. Vaak worden aan oorkaarsen ook kruiden met een ontspannende of geneeskrachtige werking toegevoegd. Aan de Biosun Oorkaars is bijvoorbeeld honing, salie en kamille toegevoegd. Net zoals bij gewone kaarsen, hebben oorkaarsen een lont om de kaars te ontvlammen. Een streepje op de kaars toont aan tot waar je de kaars mag laten branden.
Een oorkaars gebruik je vooral wanneer je een moment van pure ontspanning wilt. Heb je een drukke dag gehad? Dan kan het gebruik van een oorkaars een ideaal moment van ontspanning zijn. Zoek een rustige en veilige plek, zorg voor een zachte ondergrond en leg je hoofd in een comfortabele positie neer op één zijde, zodat je de oorkaars verticaal in het oor kan steken. Het wordt aangeraden om de oorkaars steeds in het bijzijn van iemand anders te gebruiken. Die persoon kan de kaars aansteken, vasthouden en een oogje in het het zeil houden. Voor extra bescherming tegen vonkjes, bedek je jouw hoofd en haar het best ook met een handdoek. De meeste oorkaarsen hebben ook een beschermschijfje, dat je oor en gezicht moet beschermen tegen hete druppels was. Wanneer de kaars is aangestoken, zal die ongeveer 10 minuten branden.
Vanaf het moment dat de oorkaars wordt aangestoken, zal je een zacht geknetter in jouw oor ervaren. De warmte die het vuur maakt, zal via de holle binnenkant van de kaars jouw oor bereiken en de bloedsomloop in het oor stimuleren. Dit zou het lymfesysteem activeren en heilzame effecten hebben, al is daar in de wetenschap niets over bewezen. Toch zijn heel wat mensen dol op oorkaarsen en heeft het voor velen een helende en vooral ontspannende werking. Misschien komt dat wel door de krachtige kruiden die vaak aan oorkaarsen worden toegevoegd.
Als je last hebt van een oorontsteking, moet je het gebruik van oorkaarsen vermijden. Ook wanneer je een andere ooraandoening of allergie hebt, raadpleeg je voor het gebruik van de oorkaars het beste eerst een arts.
Hoofdpijn en migraine bestrijden, verkoudheden sneller genezen, oorsmeer verwijderen, de afvoer van afvalstoffen bevorderen: als je de oorkaars ervaringen en reviews mag geloven, lijken ze wel een wondermiddel tegen vele kwaaltjes. Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn en dat is het (helaas) vaak ook. Vanuit de wetenschap bestaat er tot op heden nog geen enkel bewijs dat oorkaarsen écht werken. En toch zijn veel mensen er erg lovend over. Dat merken we aan de toenemende populariteit en de vele positieve reviews. Als je een oorkaars veilig en verantwoord gebruikt, kan het mede door de toegevoegde kruiden zeker voor een fijn moment van ontspanning zorgen, maar verwacht er vooral ook geen wonderen van.