Snurken: sommige mensen brommen zachtjes in hun slaap, terwijl anderen eerder klinken als een kettingzaag. Hoewel snurken meestal onschuldig is, kan het een serieus probleem worden voor jezelf, je partner en zelfs voor huisgenoten. Er zijn zelfs mensen die apart slapen vanwege elkaars gesnurk. Zoek jij een oplossing voor jouw eigen snurken of dat van je partner? Bekijk onze tips tegen snurken. Op naar een stille nacht!
Snurken is een veelvoorkomende frustratie onder Nederlanders. Volgens de statistieken telt ons land meer dan 6 miljoen snurkers. Er zijn relatief meer snurkende mannen dan vrouwen: 45% van de mannen tegenover 25% van de vrouwen. Wist je dat kinderen ook kunnen snurken? Dat heeft meestal te maken met vergrote keel- of neusamandelen. De oorzaak kan je het beste door een arts laten vaststellen.
De oorzaak van snurken is een nauwe opening van de luchtwegen. Dat ontstaat omdat al je spieren, tijdens het slapen, verslappen. Dus ook de spieren in je tong en in je luchtweg. Door deze vernauwing ontstaan er trillingen die het snurkgeluid veroorzaken. Bij de een klinkt het als een zacht gebrom en bij de ander als een kettingzaag. Officieel is er pas sprake van snurken als het geluid boven de 40 decibel komt.
De een snurkt sneller, vaker en harder dan de ander. Waarom is dat? Een belangrijke oorzaak is leeftijd. Hoe ouder we worden, hoe groter de kans op snurken. Ook worden de geluiden harder. Dat komt omdat de luchtweg kleiner en het slijmvlies van de keelholte dikker wordt. Daarnaast worden de slijmvliezen slapper, waardoor trillingen sneller ontstaan.
Een andere oorzaak van snurken is gewicht. En dan met name overgewicht. De extra kilo’s en vet bevinden zich niet alleen op de buik en benen, maar ook in je keelholte. Hierdoor vernauwt de holte en snurk je sneller dan anders.
Na een stevige borrel is de kans op snurken groter. Alcohol heeft een extra verslappend effect op je spieren, waardoor er sneller trillingen ontstaan. Het roken van een sigaret of sigaar versterkt dit effect. Roken kan zorgen voor een geïrriteerde keelholte, waardoor deze dikker en nauwer wordt.
Andere mogelijke oorzaken van snurken zijn: een genetische aanleg, medicijngebruik, wisselende hormoonspiegels en slapen op de rug. Als je op je rug slaapt, zakken je huig en tong automatisch naar achteren met snurken tot gevolg.
Om snurken te voorkomen kan het helpen om je levensstijl aan te passen. Slaap op je zij, drink minder alcohol, kom op gezond gewicht of draag een bitje:
De snelste oplossing tegen snurken: slaap op je zij en niet op je buik en rug.
Drink geen alcohol voordat je naar bed gaat. Daardoor snurk je minder.
Een langetermijnoplossing voor mensen die snurken en te zwaar zijn.
Sommige mensen gebruiken een snurkbeugel. Dat is een bitje tegen snurken.
Heb je last van het gesnurk van een ander? Dan kan het helpen om oordoppen tegen snurken te gebruiken. Bij Holland & Barrett verkopen we verschillende soorten oordoppen, waaronder de geluiddempende oordoppen van Ohropax.
Lukt het je niet om te stoppen met snurken? En heb je meerdere snurkgerelateerde klachten? Dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Een gerelateerde aandoening slaapapneu: dan kan je niet meer ademen door de obstructie in de luchtwegen. Veelvoorkomende klachten zijn: vaak wakker worden, slaperig zijn, regelmatig dutjes doen, slecht kunnen concentreren, keelpijn hebben, naar lucht happen tijdens de slaap of pijn of de borst of een hoge bloeddruk. Een huisarts kan een slaaponderzoek uitvoeren om te kijken of er meer aan de hand is. Een gerelateerde slaapaandoening is slaapapneu.