Je wijsvinger of ringvinger: welke vinger is bij jou het langst? Als je een man bent, is de kans groter dat je ringvinger langer is. Volgens studies zou dat te maken hebben met de blootstelling aan testosteron voor je geboorte. Testosteron is het mannelijke geslachtshormoon dat onder meer de spiergroei stimuleert. In dit artikel vertellen we je wat testosteron nog meer doet in het lichaam, wat de gevolgen zijn van een te lage testosteron en hoe je testosteron kan verhogen.
Testosteron is een hormoon dat zowel bij mensen als dieren voorkomt. Het woord testosteron is een samenstelling van ‘testis’, wat in het Latijn teelbal betekent, en steroïde, een soort hormoon. Testosteron wordt ook wel het ‘mannelijke hormoon’ genoemd. Dat komt omdat een mannenlichaam tot wel 10 keer zoveel testosteron produceert als het lichaam van een vrouw. Bij mannen wordt het grootste deel van de testosteron in de teelballen geproduceerd, terwijl dat bij vrouwen voor in de bijnieren en eierstokken gebeurt.
Als je testosteron hoort, denk je misschien vooral aan het mannelijk libido, competitiedrang en spierbundels. Het klopt dat testosteron een belangrijke rol speelt bij het libido van de man, zijn gedrag en de opbouw van spiermassa, maar testosteron vervult ook nog andere belangrijke functies in het (mannen)lichaam:
Ook voor vrouwen zijn gezonde testosteronniveaus van belang voor de gezondheid, in het bijzonder voor de seksuele gezondheid en het algemeen welbevinden. Vooral bij het ouder worden neemt het belang van de hoeveelheid testosteron toe, zowel bij mannen als bij vrouwen.
De productie van testosteron neemt bij mannen sterk toe tijdens de puberteit en begint af te nemen vanaf (ongeveer) 30-jarige leeftijd. De meeste mannen hebben voldoende testosteron, maar zeker bij oudere mannen komt een testosteron tekort ook regelmatig voor. Een Amerikaanse studie ontdekte dat ongeveer 40% van de mannen ouder dan 45 jaar lage testosteronniveaus heeft. De volgende symptomen kunnen mogelijk een teken van een testosteron tekort zijn:
Wil je weten hoe hoog jouw testosteron is? Een testosterontekort is makkelijk vast te stellen via een bloedonderzoek. Dat kan bij je huisarts of via een test die je zelf thuis kan uitvoeren. Via onze testosteron test ontvang je jouw persoonlijke resultaat binnen zes dagen na afname. Op onze adviespagina over testosteron meten lees je meer over hoe je testosteron kan meten en wat goede testosteronwaarden zijn.
Uit verschillende onderzoeken bleek dat proefpersonen die hun testosteron verhoogden, al na enkele weken de effecten merkten. Vooral op het vlak van spiermassa en algemeen gevoel van vitaliteit waren de verschillen snel merkbaar. Dit zijn onze 11 tips om je testosteron op een natuurlijke manier te verhogen:
Met een lange ringvinger heb je volgens sommige onderzoeken dan wel meer kans op een hoog testosteronniveau, maar dat is natuurlijk niet veel meer dan een leuk weetje. Ook mannen die gezegend zijn met een lange ringvinger doen er namelijk goed aan om alert te zijn voor symptomen van een testosteron tekort, zeker als ze 45 jaar of ouder zijn. Je testosteron verhogen kan door (eenvoudige) aanpassingen in je levensstijl, maar het is natuurlijk nog beter om preventief te werk te gaan door gevarieerd te eten, stress te beperken en voldoende te bewegen.
*Gezondheidsclaims in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.
**Als je zwanger bent, borstvoeding geeft, medicijnen gebruikt, bij allergieën, lichamelijke klachten of wanneer je onder medisch toezicht staat, raadpleeg dan voor gebruik een arts of zorgverlener. Stop het gebruik en raadpleeg een arts als er overgevoeligheidsreacties optreden.