De levensverwachting is de afgelopen 100 jaar enorm toegenomen. Maar is een ding dat in die periode niet veranderd is: het verschil in levensverwachting tussen mannen en vrouwen. Vrouwen worden gemiddeld gezien maar liefst drie jaar ouder dan mannen. Om de gezondheid en kwaliteit van leven van de man te verbeteren, moet er specifiek gekeken worden naar de aandachtspunten waar mannen meer op moeten letten dan vrouwen. We hebben hierom de belangrijkste punten onder elkaar gezet.
Verklein het risico op hart-en vaatziekten
Hart- en vaatziekten zijn nog steeds de op een-na-grootste doodsoorzaak onder Nederlandse mannen. Gelukkig is er genoeg dat je kan doen om je risico op deze aandoeningen te verminderen. Van stoppen met roken tot het eten van gezonde voeding, een paar eenvoudige aanpassingen in je levensstijl kunnen een wereld van verschil maken.
Wist je bijvoorbeeld dat ook een goede nachtrust of zelfs trouwen je risico kan verlagen?! Oké, misschien is het op één knie gaan niets voor jou, maar dit is slechts één van de vele veranderingen die je in je levensstijl kunt aanbrengen om je risico te verminderen.
Verhoog je libido
Raak niet in paniek als seks het laatste is waar je zin in hebt. Je behoefte aan seks kan worden beïnvloed door vele dingen, waaronder stress, depressie, levensstijl, ziekte, je relatie en invloedrijke gebeurtenissen zoals het krijgen van een baby.
Ga eerst naar je huisarts om alle fysieke oorzaken uit te sluiten. Diabetes, hoge bloeddruk en hartaandoeningen hebben allemaal invloed op de bloedsomloop en kunnen erecties moeilijker maken.
Kijk vervolgens naar je levensstijl. Sporten kan je bloedsomloop stimuleren en een energieboost geven, terwijl een uitgebalanceerd dieet ervoor zorgt dat je de voedingsstoffen binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zink en selenium, twee mineralen die belangrijk zijn voor de vruchtbaarheid van de man.
Versla je depressie
In Nederland krijgt bijna 20% van alle volwassenen te maken met psychische klachten zoals een depressie. Mannen worden echter maar half zo vaak gediagnosticeerd als vrouwen, maar dit betekent niet dat mannen hier minder last van hebben. Mannen proberen vaker met hun depressie om te gaan door drugs of alcohol te gebruiken, wat tot nog veel grotere problemen kan leiden.
Raadpleeg je huisarts als je meer dan twee weken achtereen last heb van enkele van de volgende symptomen:
Behandelingen zoals cognitieve gedragstherapie kunnen je helpen je depressie te verslaan. Of gebruik Sint-Janskruid, een kruidengeneesmiddel dat traditioneel wordt gebruikt om een slecht humeur en milde angst te verlichten.
Beheers de mannelijke menopauze
Opvliegers en stemmingswisselingen worden normaal gesproken geassocieerd met de vrouwelijke menopauze, maar er zijn aanwijzingen dat mannen van middelbare leeftijd ook een hormonale verandering ondergaan. Na je 40e neemt je testosteronproductie met ongeveer 1% per jaar af, wat kan leiden tot vermoeidheid en minder zin in seks.
Er is echter pas sprake van een mannelijke menopauze als je testosteronniveaus tot onder een bepaald punt is gedaald. Andere symptomen zijn gebrek aan een ochtenderectie, weinig zin in seks en een erectiestoornis. Deze aandoening is echter vrij zeldzaam en treft slechts één op de 50 mannen.
Als je weinig energie hebt, je moe of prikkelbaar voelt en geen zin hebt in seks, vraag dan je huisarts om je testosteronniveau te testen. Een laag gehalte kan worden behandeld met testosteron vervangingstherapie.
Dit advies is puur ter informatie en is niet bedoeld ter vervanging van medisch advies of medicijnen. Neem contact op met je huisarts of specialist voor je de adviezen op deze website toepast.