Constateer je zwarte en witte puntjes op je neus, kin of voorhoofd? Dat zijn hoogstwaarschijnlijk mee-eters. Als je ze niet goed verzorgt, kunnen het puistjes worden. Lees snel verder en ontdek wat mee-eters zijn, hoe ze ontstaan en hoe je ze het beste kan verwijderen. Wist je dat sommige tips tegen mee-eters averechts werken? We vertellen je wat je beter wél en beter niet kan doen.
Mee-eters zijn zwarte of witte puntjes op je huid, bestaande uit talg en hoorn. Vaak zijn ze klein: tussen de 1 mm en 3 mm. Mee-eters worden ook wel blackheads en whiteheads genoemd. Blackheads zijn open verstoppingen van de huid, dan ontstaat er een zwart puntje. Whiteheads zijn gesloten verstoppingen van de huid, dan ontstaat er een wit puntje. Een synoniem voor verstoppingen is comodeonen.
Een mee-eter ontstaat door een verstopping in een haarzakje (follikel). De verstopping bestaat uit een combinatie van overmatige talgproductie, dode huidcellen, bacteriën en/of kleine haartjes. Hierdoor raakt de porie (de opening naar je huid) verstopt en ontstaat een mee-eter. De overmatige talgproductie kan veroorzaakt worden door een verkeerd voedingspatroon, hormoonschommelingen, stress of slechte hygiëne.
Wat is het verschil tussen een mee-eter en een puistje? Een mee-eter is het voorstadium van wat een puist kan worden. Want als de porie verstopt is, krijgen de bacteriën op de huid de kans om zich te vermenigvuldigen. Hierdoor kan de huid gaan ontsteken, met een puist tot gevolg.
Mee-eters voorkomen doe je met een goede huidverzorging. Vanbinnen- én vanbuiten!
Kies producten met vitamine A, vitamine E en zink. Vitamine A voedt je huid van binnenuit en vitamine E en zink beschermen je cellen tegen invloeden van vervuiling en zonlicht. Sommige onderzoekers denken dat het vermijden van zuivel helpt, al is dat nog niet bewezen. Heb je vaak last van mee-eters? Dan is het echter het proberen waard!
Reinig je huid twee keer per dag. Zo verwijder je make-up, zweetresten, crèmeresten, uitlaatgassen enzovoort. Gebruik hiervoor een goede gezichtsreiniger. En vergeet niet om je handdoeken en beddengoed regelmatig te verschonen. Ook zwavelzeep staat bekend voor z'n reinigende eigenschappen bij een onregelmatige huid.
Wen jezelf een huidverzorgingsroutine aan. Na het reinigen, kan je een gezichtstoner gebruiken om de poriën goed af te sluiten tegen vuil. Sluit af met een dagcrème en gebruik een keer per week een facial scrub om dode huidcellen te verwijderen.
Met exfoliëren verwijder je dode huidcellen. Daarvoor kun je een goede reinigingsgel gebruiken. Heb je mee-eters op je neus?
Gebruik hiervoor bijvoorbeeld Physalis Hamameliswater (bloesemwater). Dit product vermindert ontstekingen en huidirritaties. Ook geschikt voor de jonge en vettere huid.
Hydrateer en verzorg je huid met een gezichtsmasker. Voor de optimale verzorging kies je een gezichtsmasker dat goed bij jouw huidtype past. Maak het onderdeel van je routine!
Er bestaan veel fabeltjes over het weghalen van mee-eters. Zo is het onverstandig om mee-eters met tandpasta te verwijderen. Sommige ingrediënten van tandpasta, zoals fluoride en menthol, zorgen namelijk voor huidirritatie.
En, hoe verleidelijk het ook lijkt: mee-eters uitknijpen of uitdrukken is geen goed idee. Als je dit doet, kunnen er extra bacteriën in je porie terechtkomen. Dat kan voor een ontsteking zorgen, waardoor er een puist kan ontstaan. Ook duurt het langer voordat je huid hiervan herstelt.
Tot slot: vermijd ingrediënten die jouw huid irriteren. Want zodra jouw huid geïrriteerd raakt, wordt er extra talg aangemaakt, waardoor de kans op mee-eters en puistjes toeneemt. Onze tip: probeer eerst een klein beetje van het product voordat je je hele gezicht ermee insmeert. En kies zoveel mogelijk voor producten met natuurlijke ingrediënten.