Voel jij je misselijk? Misselijkheid kan je onderscheiden in een gevoel van kotsmisselijk zijn, een weeïg gevoel hebben en je misselijk voelen door de duizeligheid of pijn. In dit artikel lees je meer over de oorzaken van misselijkheid in het algemeen en na het eten. Daarnaast vind je tips over wat je kunt eten en drinken als je misselijk bent en hoe je misselijkheid kunt helpen voorkomen.
Er zijn veel verschillende oorzaken van misselijkheid. Hieronder vind je de meest bekende oorzaken zijn die vooral chronisch zijn:
Misselijkheid na het eten kan door verschillende oorzaken worden veroorzaakt, waaronder:
Er zijn verschillende manieren om misselijkheid te verminderen, waaronder:
Als je last hebt van misselijkheid, is het belangrijk om lichte en gemakkelijk te verteren voedingsmiddelen te eten. Soms wordt misselijkheid ook veroorzaakt doordat je te weinig of nog niet hebt gegeten. Op dat moment staat het je misschien tegen om wat te eten, terwijl dit dan juist helpt. Heb je net gespuugd dan kun je het beste eerst even rusten en eerst wat gemberthee nemen, voordat je probeert om wat te eten. Hieronder vind je suggesties wat je kunt eten bij misselijkheid:
Kies voor kleine maaltijden en kauw goed op je eten voor een goede spijsvertering. Zorg dat je ook voldoende water of kruidenthee neemt, zodat je goed gehydrateerd blijft. Drink wel op een rustig tempo en probeer ook om te kauwen op een smoothie en soep. Vermijd voedingsmiddelen en dranken die de maag kunnen irriteren, zoals vette of kruidige voedingsmiddelen, cafeïne (waaronder koffie, cola en energiedrank), alcohol en frisdrank. Probeer om goed te voelen waar je lichaam trek in heeft en dat te nemen. Op die manier heb je meer kans dat het goed valt. Eet ook niet te veel, want overeten veroorzaakt juist weer klachten.
Indien je misselijk bent, kun je er ook voor kiezen om thee te drinken. Zeker als je nog te misselijk bent om iets te eten, is het een goede stap om één van de onderstaande kruidentheeën te drinken. Kies voor wat jou het meeste aanspreekt en pak indien mogelijk ook de onderliggende oorzaak aan. Ben je bijvoorbeeld vaak gestresst en word je daar misselijk van, dan kun je kamillethee nemen. Hieronder vind je een aantal theeën die een positieve werking hebben op de maag.
Pepermuntthee heeft een positieve invloed op de darmgezondheid, zorgt voor een normale darmwerking en helpt om de maag gezond te houden.* Pepermunt bevat namelijk menthol, wat een kalmerend effect heeft op de maag en helpt om de spieren te ontspannen.* Hierdoor kan pepermuntthee verlichting bieden bij misselijkheid, maagklachten en buikkrampen.* Je kunt ook op een pepermuntblad kauwen voor een frisse smaak.
Gemberthee vermindert de misselijkheid en gaat het gevoel van braken tegen.* Gember bevat gingerol en shogaol, stoffen die een kalmerend effect hebben op de maag en de spieren in het maag-darmkanaal helpen ontspannen.* Hierdoor kan gemberthee verlichting bieden bij reisziekte, zwangerschapsmisselijkheid, maar ook bij andere vormen van misselijkheid en braken.* Gember kan ook worden toegevoegd aan smoothies, als onderdeel van fruitwater of je kunt kauwen op een stukje gember. Gebruik liever geen honing in je thee of smoothie, want dit kan ook klachten geven als je gevoelig bent voor suiker of fructose.
Zoethoutthee helpt bij het verlichten van misselijkheid.* Dit komt door de aanwezigheid van glycyrrhizine in zoethoutwortel, wat de productie van maagzuur vermindert en de slijmvliezen in de maag helpt kalmeren.* Let op: zoethoutwortel kan ook bijwerkingen hebben bij langdurig gebruik, zoals een verhoogde bloeddruk, dus het is het beste om het gebruik ervan te beperken en het alleen te gebruiken zoals voorgeschreven door een arts of gezondheidsdeskundige.
Kamillethee bevat verschillende verbindingen die kunnen helpen bij misselijkheid.* Kamille bevat onder meer een aantal flavonoïden, coumarines en terpenen, die ontstekingsremmende en kalmerende eigenschappen hebben.* De ontstekingsremmende functie van kamille kan helpen bij het verminderen van ontstekingen van de maag en darmen, die misselijkheid kunnen veroorzaken.* Daarnaast kan kamillethee de spieren in de maag en darmen ontspannen, waardoor de spasmen die soms gepaard gaan met misselijkheid kunnen verminderen.* Bovendien kan kamillethee helpen bij het verminderen van stress en angst, die ook kunnen bijdragen aan misselijkheid.* Tot slot kan het ingezet worden voor het ontspannen van het lichaam en de geest, waardoor de symptomen van misselijkheid kunnen afnemen.*
Verder kan water met citroensap door de frisse smaak ook baat hebben om het gevoel van misselijkheid te doen wegtrekken. Hiernaast kun je ook je tanden poetsen. Gebruik liever geen kauwgom, want daar zitten zoetstoffen in die juist klachten kunnen veroorzaken.
*Gezondheidsclaims in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.
Iedereen kan anders reageren op bovenstaande adviezen en de aanpak van de misselijkheid is afhankelijk van de oorzaak. Raadpleeg daarom altijd je huisarts wanneer de misselijkheid aanhoudt of gepaard gaat met andere symptomen, zoals gewichtsverlies, braken, diarree, koorts, hevige buikpijn of tekenen van uitdroging. Dit kan namelijk een teken zijn van een ernstiger probleem. Het is belangrijk om dan medische hulp te zoeken om zo een diagnose te stellen en de juiste behandeling te krijgen.