Hoe hoog mag je cholesterol zijn?
Bij het meten van cholesterol is het vooral belangrijk om naar de verhouding tussen LDL en HDL-cholesterol te kijken, maar ook de triglyceriden zijn van belang. Triglyceriden zijn vetmoleculen die in het lichaam vaak samen met cholesterol getransporteerd worden. De totale cholesterolwaarde is veel minder relevant. Dit zijn enkele richtlijnen:
- Verhouding LDL/HDL: in een ideale situatie moet de verhouding tussen LDL en HDL 3:1 zijn, wat dus wil zeggen dat voor elke eenheid HDL er niet meer dan drie eenheden LDL in het bloed aanwezig zouden mogen zijn. De aanvaardbare bovengrens is 4:1.
- LDL-cholesterol: hoe lager, hoe beter, bij voorkeur onder 3 mmol/l voor gezonde mensen, met minder dan 2,5 mmol/l als optimaal en meer dan 3,5 mmol/l als te hoog.
- HDL-cholesterol: te laag bij minder dan 0,9 mmol/l.
- Triglyceriden: te hoog bij meer dan 2,1 mmol/l.
Wat is een gezond cholesterolgehalte?
De richtlijnen hierboven geven een goede indicatie van gezonde cholesterolwaarden, maar de ideale cholesterolwaarden kunnen variëren afhankelijk van individuele risicofactoren, zoals familiegeschiedenis van hartziekten, leeftijd, geslacht, rookgedrag, bloeddruk en de aanwezigheid van aandoeningen zoals diabetes.
Het is aan te raden om met je dokter te overleggen om een persoonlijk plan te ontwikkelen voor het beheersen van cholesterol en het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten. Hier bundelden we alvast wat
tips om cholesterol te verlagen.
Tot slot: ga preventief aan de slag met je gezondheid
Hart- en vaatziekten zijn tegenwoordig een van de belangrijkste doodsoorzaken1, daarom kan het heel nuttig zijn om preventief inzicht te krijgen in hoe het met je hartgezondheid gesteld is. Bovendien brengt een verminderde hartgezondheid amper merkbare symptomen met zich mee, waardoor het preventief meten extra belangrijk is. Neem je gezondheid zelf in handen en ga er preventief mee aan de slag.