Onze bloedsuikerspiegel of bloedglucose is een belangrijke maatstaf voor de gezondheid van ons lichaam. Een goed gereguleerde bloedsuikerspiegel is essentieel om optimaal te functioneren en het welzijn te behouden. Maar wat gebeurt er wanneer de bloedsuikerspiegel uit balans raakt? Hoe worden te lage of te hoge bloedsuikerwaarden veroorzaakt en wat kun je ertegen doen? In dit artikel lees je alles over de bloedsuikerspiegel.
De bloedsuikerspiegel verwijst naar de hoeveelheid glucose in je bloed op het moment van de meting. Die glucose komt voort uit de koolhydraten die je eet, zoals brood, suiker en aardappelen. Je lichaam zet deze koolhydraten om in glucose, wat de belangrijkste energiebron voor je lichaam is. Voldoende glucose in het bloed is dus van levensbelang.
Bij gezonde mensen is het bloedsuikergehalte meestal in evenwicht. Bij het eten van koolhydraten maakt het lichaam insuline aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat de glucose in je cellen kan worden opgenomen en je bloedsuikerspiegel dus weer stabiliseert. Bij mensen met diabetes is dat evenwicht er niet van nature. Bij diabetes type 1 maakt de alvleesklier namelijk geen insuline aan. Het immuunsysteem valt als het ware de cellen aan die insuline produceren. Bij diabetes type 2 kan het lichaam nog wel insuline produceren, maar de cellen reageren er niet goed op. Hierdoor kan glucose zich ophopen in het bloed, wat resulteert in een verhoogde bloedsuikerspiegel. Diabetespatiënten moeten daarom handmatig insuline toedienen om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden.1
De bloedsuikerspiegel is een ingewikkeld iets. Er zijn talloze aspecten die invloed hebben op de waarden van je bloedsuikerspiegel. Dit zijn de belangrijkste:
Bij gezonde mensen varieert de bloedglucosespiegel tussen de 4 en 8 millimol per liter (mmol/l). De nuchtere streefwaarde ligt rond de 5,5 mmol/L. Voor diabetespatiënten kunnen de streefwaarden variëren, afhankelijk van het type diabetes, leeftijd, andere gezondheidsfactoren en behandelingsdoelen. Deze waarden worden vaak bepaald in overleg met een zorgverlener en kunnen iets verschillen van de streefwaarden voor gezonde mensen zonder diabetes.
In onderstaande tabel vind je de streefwaarden per doelgroep waarbij onderscheid is gemaakt voor en na de maaltijd. De lege waarden kunnen aangeven dat er geen specifieke streefwaarden zijn vastgesteld voor bepaalde doelgroepen in bepaalde situaties. Dit kan te wijten zijn aan verschillen in metabolische processen of behandelingsaanbevelingen tussen verschillende leeftijdsgroepen.
Voor de maaltijd (nuchter) | Na de maaltijd (post-prandiaal) | |
---|---|---|
Volwassenen met diabetes type 1 | 4,4-7,2 mmol/L | < 9,9 mmol/L |
Volwassenen met diabetes type 2 | 4,4-7,2 mmol/L | < 9,9 mmol/L |
Kinderen met diabetes type 1 | 5,0-7,2 mmol/L | |
Zwangere vrouwen met diabetes type 1, zwangerschapsdiabetes | < 5,3 mmol/L | < 7,8 mmol/L |
65 jaar en ouder | 4,4-10,0 mmol/L | |
Zonder diabetes | < 5,5 mmol/L | < 7,8 mmol/L |
Een te lage bloedsuiker, ook wel een hypoglykemie of hypo, komt vooral voor bij mensen met diabetes, maar ook mensen zonder diabetes kunnen een te lage bloedsuiker ervaren. Dit heet reactieve of postprandiale hypoglykemie. We spreken van een hypoglykemie wanneer de bloedglucosewaarde lager is dan 3,5 millimol per liter.
Symptomen lage bloedsuikerspiegel
Merk je dat je heel erg gaat trillen, zweten, niet goed uit je woorden komt of een hongergevoel ervaart? Dan is de kans groot dat je bloedsuikerspiegel te laag is. Andere symptomen voor een te lage bloedsuiker zijn hoofdpijn, futloosheid, een sterke behoefte aan zoete dingen en stemmingswisselingen.
Oorzaken lage bloedsuikerspiegel
Oplossing lage bloedsuikerspiegel
Een te lage bloedsuikerspiegel betekent dus eigenlijk dat er te veel insuline en/of te weinig glucose in het bloed zit. In deze situatie heeft het lichaam dus meer suiker nodig. De oplossing om snel van je hypo af te komen, is om even geen actieve inspanning te doen en snelle suikers te nemen. Denk hierbij aan druivensuiker, een banaan of een zoete drank.
Een te hoge bloedsuiker noemen we hyperglycemie. Hier is sprake van als de bloedsuiker hoger dan 10 mmol/l is. Langdurige glucosepieken kunnen ernstige gevolgen voor de gezondheid hebben en het risico op chronische aandoeningen verhogen.8 Insulineresistentie is een belangrijk probleem, waarbij het lichaam minder goed reageert op insuline, wat resulteert in een verhoogde bloedsuikerspiegel. Dit kan leiden tot het metabool syndroom, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.9
Symptomen hoge bloedsuikerspiegel
Een te hoge bloedsuikerspiegel herken je aan symptomen als dorst, zwak of futloos, veel moeten plassen, vermoeidheid, uitdroging of een troebel zicht.10
Oorzaken hoge bloedsuikerspiegel
De oorzaken van een te hoge bloedsuikerspiegel kunnen verschillend zijn. Dit zijn er een aantal:
Oplossing hoge bloedsuikerspiegel
Bij een te hoge bloedsuiker is er dus een teveel aan glucose in het bloed. Dit kan verholpen worden door te bewegen of water te drinken. Vermijd de inname van snelle suikers en probeer ook het aantal eetmomenten te verminderen. Eet genoeg gezonde vetten, want die kunnen glucosepieken helpen voorkomen.
Hoe zorg je voor een stabiele bloedsuikerspiegel?
Om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden zijn er een aantal dingen in een gezonde levensstijl erg belangrijk:
Daarnaast zijn er ook nog een aantal natuurlijke ingrediënten die invloed hebben op een stabiel bloedsuikerniveau. Let wel: mensen die diabetes type 1 hebben, zullen de positieve effecten van deze ingrediënten niet (of nauwelijks) ervaren.
Aloë vera drink: helpt een normaal bloedsuikerniveau te behouden. Daarnaast heeft aloë vera een stimulerend effect op de afgifte van insuline.14
Kaneel: helpt bij het handhaven van een gezond bloedsuikerniveau.15
Cichorei: verlaagt het bloedsuikerniveau.16
Knoflook: heeft een positief effect op de suikerstofwisseling van het lichaam.17 Zo kun je knoflook toevoegen aan gerechten.
*Gezondheidsclaims in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.
Een stabiele bloedsuikerspiegel is veruit het meest gezond voor ons lichaam. Te veel schommelingen kunnen vervelende klachten veroorzaken, zowel op de korte als lange termijn. Hoge bloedsuikerwaardes op korte termijn kun je herkennen aan symptomen als dorst, een futloos gevoel, een troebel zicht of vaak moeten plassen. Lage bloedsuikerwaardes herken je vooral aan een hongergevoel, beven of zweten. Als je bloedsuikerwaardes langere tijd schommelen, kan dit gevolgen hebben voor je organen. Merk je dat jij last hebt van waarden die uit balans zijn? Neem dan contact op met je huisarts.