Wist je dat je van een hoge bloeddruk, ook wel hypertensie genoemd, eigenlijk weinig tot geen symptomen ervaart? Daarom wordt het vaak onderschat en ook wel een ‘stille doder’ genoemd. In dit artikel legt Dr. Remko Kuipers, cardioloog en toonaangevend expert op het vlak van bloeddruk, de nadruk op het belang van het in de gaten houden van je bloeddruk. Je krijgt ook tips om je bloeddruk te verlagen. Wat is je bloeddruk?
Je bloeddruk is de kracht die je bloed uitoefent tegen de wanden van je bloedvaten. Het wordt gemeten in millimeters kwik (mmHg) en wordt weergegeven met twee getallen: de systolische druk (het hogere getal) en de diastolische druk (het lagere getal).
- Systolische bloeddruk is de druk in je bloedvaten wanneer je hart samentrekt.
- Diastolische bloeddruk is de druk wanneer je hart tussen de slagen door rust.
Wat is een goede bloeddruk?
Een normale bloeddruk wordt over het algemeen beschouwd als net onder of rond de 120/80 mmHg.
Hier zijn de algemene categorieën voor volwassenen:
- Normaal: Lager dan 120/80 mmHg.
- Verhoogd: 120–129/80 mmHg.
- Hoge bloeddruk (hypertensie) fase 1: 130–139/80–89 mmHg.
- Hoge bloeddruk (hypertensie) fase 2: 140 of hoger/90 of hoger.
- Hypertensieve crisis: Boven 180/120 mmHg, waarbij onmiddellijke medische aandacht noodzakelijk is.
Dit is de grootste misvatting over de bloeddruk
Dr. Remko Kuipers benadrukt dat veel mensen denken dat een hoge bloeddruk iets is dat je kunt voelen. In werkelijkheid merken de meeste mensen niets van een hoge bloeddruk. Een hoge bloeddruk geeft dus niet meteen symptomen. Het is vaak een 'sluipmoordenaar' vergelijkbaar met cholesterol. Vage symptomen zoals hoofdpijn, duizeligheid, overslagen van het hart of wakker worden van de hartslag kunnen wijzen op een hogere bloeddruk, maar meestal is hoge bloeddruk asymptomatisch.