Heb jij ook last van vermoeidheid? Bij de een is het met een nachtje goed slapen opgelost, bij de ander is er meer aan de hand. Maar wat is vermoeidheid, wat zijn de symptomen en wanneer is er sprake van chronische vermoeidheid? Lees onze tips of bekijk onze video met tips van onze experts.
Iedereen voelt zich wel eens moe. Bijvoorbeeld na een lange werkdag, een korte nacht of zwaar lichamelijk werk. Er is echter een verschil tussen een keertje weinig energie hebben en chronisch vermoeid zijn. Dan kan er sprake zijn van het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS).
Vermoeidheid kun je herkennen aan een bleke huid, kringen onder je ogen en een futloos of lusteloos gevoel. Misschien ben je vaker aan het gapen of heb je minder of juist meer eetlust. Ook kan je je sneller ongeduldig of geprikkeld voelen. Sommige mensen kunnen zich minder goed concentreren.
Wanneer je vermoeidheid langer dan 6 maanden aanhoudt, kan er sprake zijn van het het chronisch vermoeidheidssyndroom. Als je dit hebt, kan je je belemmerd voelen in je dagelijkse activiteiten. Het kost bijvoorbeeld te veel energie om te werken of om een druk sociaal leven te leiden. Bij CVS ervaren veel mensen extra klachten bovenop de ‘reguliere’ vermoeidheidsklachten. Denk hierbij aan niet uitgerust wakker worden, spierpijn, hoofdpijn, keelpijn, pijnlijke gewrichten of gezwollen of pijnlijke lymfeklieren.
Veelvoorkomende oorzaken van vermoeidheid zijn: te weinig slaap, stress, burn-out, het gebruik van alcohol of drugs of het chronisch vermoeidheidssyndroom. In dat laatste geval, kunnen er meerdere dingen aan de hand zijn. Bekijk hier mogelijke oorzaken van chronische vermoeidheid.
Als je vermoeidheid wil voorkomen, raden we aan om gezonde gewoontes te omarmen en slechte gewoontes te verminderen. Probeer te stoppen met roken en matig je alcoholgebruik. De volgende 4 tips kunnen jou helpen om je vermoeidheid te verslaan!
Een van de belangrijkste factoren om vermoeidheid tegen te gaan is een goede nachtrust. Wil jij beter slapen? Bekijk dan onze slaaptips .
Lichamelijke inspanning geeft je energie. Het geeft je lichaam extra zuurstof en stimuleert de bloedsomloop. Het beweegadvies is om 2,5 uur per week matig te sporten en 2x per week bot- en spierversterkende activiteiten te doen.
Door te ontspannen, herstellen jouw lichaam en geest zich van inspanning. Zo voorkom je dat de vermoeidheid zich opstapelt. Ervaar je wel eens stress? Lees dan onze anti-stress tips met direct effect.
Gezonde voeding kan vermoeidheid tegengaan. Door gezond te eten en te drinken, zorg je voor een stabiele bloedsuikerspiegel en geef je jouw lichaam de benodigde vitaminen en mineralen.
Vitamines en mineralen zijn belangrijk voor je stofwisseling. Ze helpen om energie en voedingsstoffen uit voeding te halen. Daarnaast kan jouw lichaam baat hebben bij bepaalde kruiden, zoals ginseng. Ginseng helpt om je energiek en vitaal te voelen en draagt bij aan je lichamelijke en geestelijke welzijn.
Onderstaande vitamines en mineralen dragen bij tot de vermindering van vermoeidheid en moeheid, bijvoorbeeld magnesium. Jouw lichaam maakt deze vitamines en mineralen niet zelf aan, je krijgt ze binnen door voeding. Krijg je ze te weinig binnen? Dan kun je jouw voedingspatroon aanvullen met voedingssupplementen.
Magnesium is onder andere nodig voor de energieproductie van je lichaamscellen. Als je een magnesiumtekort hebt, kun je je moe en futloos voelen.
Vitamine B12 is een belangrijke voedingsstof voor je bloed en zenuwen. Een tekort aan B12 kan tot een vorm van bloedarmoede leiden, met klachten zoals moeheid en duizeligheid.
IJzer is nodig om hemoglobine te vormen. Hemoglobine transporteert de zuurstof door je lichaam. Zuurstof is de motor van je lichaam, het zorgt ervoor dat je voldoende energie hebt.
Vitamine C zorgt ervoor dat jouw lichaam het mineraal ijzer makkelijker op kan nemen. Daarnaast heeft vitamine C een positieve invloed op je immuunsysteem.
Helpen de adviezen niet om jouw vermoeidheid te verminderen? Of heb je naast het moe zijn ook last van andere klachten? Dan kan het verstandig zijn om naar de huisarts te gaan. Je huisarts kan jou meer vertellen over mogelijke oorzaken over en oplossingen voor jouw vermoeidheid.