Wist je dat 1 op de 2 Nederlanders last heeft van overgewicht en die cijfers nog steeds in een stijgende lijn zitten? Een trend waar onze voedingsgewoonten een grote invloed op hebben. Het belang van gezonde voeding wordt nochtans meer en meer benadrukt, maar ook ongezonde keuzes blijven makkelijk beschikbaar. Hoe eet je nu eigenlijk écht gezond? En val je automatisch af door gezond te eten? Wij beantwoorden jouw vragen over gezonde voeding.
Gezond eten is ervoor zorgen dat jouw lichaam de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Enerzijds om aan je energiebehoefte te voldoen, anderzijds om ervoor te zorgen dat alle processen in het lichaam op een optimale manier kunnen verlopen. Gezonde voeding, aangepast aan de behoeftes van jouw lichaam, houdt je gezond.
Om de nodige nutriënten, voedingsstoffen, binnen te krijgen, is vooral variatie heel belangrijk. Eet dus gevarieerd en kies voor voedingsmiddelen die veel nutriënten bevatten. Dit zijn over het algemeen pure, onbewerkte producten zoals groenten, fruit, noten en zaden. Dat soort voedingsmiddelen zullen je ook langer een vol gevoel geven omdat ze over het algemeen meer vezels bevatten en voedzamer zijn.
Het is ook belangrijk om te beseffen dat er geen standaarddefinitie voor ‘gezonde voeding’ bestaat. Er zijn natuurlijk wel richtlijnen over gezonde voeding. Zo is er in Nederland de Schijf van Vijf en heeft België De Voedingsdriehoek. Deze modellen kan je als uitgangspunt gebruiken, maar gezond eten is vooral een ontdekkingstocht. Varieer, probeer verschillende producten en bereidingsmethodes en kijk vooral wat voor jou werkt en waarmee jij het best in je vel zit.
Recent wetenschappelijk onderzoek heeft ontdekt dat een gezond voedingspatroon je leven met tot maar liefst 10 jaar kan verlengen.1
Samen met regelmatig bewegen en een goede nachtrust is gezonde voeding een van de belangrijkste aspecten voor een goede gezondheid. De stelling ‘je bent wat je eet’ heb je vast al eens gehoord. Als je jouw lichaam de juiste nutriënten geeft, zet je een belangrijke stap richting een algeheel gezonde levensstijl. Geef je jouw lichaam de verkeerde brandstof, dan zal het vroeg of laat signalen geven dat het niet goed gaat. Die signalen kunnen gaan van weinig energie hebben, tot het krijgen van overgewicht of zelfs ziek zijn.
Ongezonde voeding en dan met name bewerkte koolhydraten (suikers) verhogen het risico op overgewicht. Zeker in combinatie met onvoldoende beweging, te weinig slaap en veel stress kan vet zich (bij de meesten vooral in de buikstreek) opstapelen. Via gezonde voeding kan je overgewicht niet alleen voorkomen, maar kan je ook gewicht verliezen. Lees hier hoe je buikvet kan verbranden of hoe je gezond kan afvallen.
Hoewel er de laatste jaren al veel aan het imago van gezonde voeding veranderd is, krijgt gezond eten nog steeds vaak etiketten als ‘saai’, ‘smakeloos’ en ‘niet lekker’ opgeplakt. Onterecht volgens ons, want gezonde voeding kan door verrassende combinaties en experimentele kooktechnieken ontzettend smaakvol zijn. En dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn!
Door voldoende te variëren, ook in kooktechnieken, houd je het lekker én interessant. Experimenteer met nieuwe smaakcombinaties of stoom die groenten eens in plaats van ze te koken. Kookboeken als ‘Jamie's super food voor elke dag’ van Jamie Oliver en ‘Lekker & simpel’ van Jorrit van Daalen Buissant Des Amorie bieden ook veel inspiratie en zijn het levende bewijs dat het niet moeilijk hoeft te zijn om lekker, goedkoop en gezond te eten.
Als je ervoor zorgt dat je basisingrediënten en kruiden altijd in huis hebt, is gezond koken al een stukje makkelijker en bespaar je tijd met boodschappen doen. Ook een goede tip om tijd te besparen, is om in grote porties te koken. Wat overblijft, kan je gewoon invriezen voor later.
Gezond eten draait dus vooral om het maken van de juiste keuzes voor jouw lichaam. Die keuzes maak je door ongezonde voedingsmiddelen te vermijden en die te vervangen door gezonde alternatieven. Daarom kunnen we onze tips om gezond te eten in twee categorieën opdelen:
Vermijd (of verminder in) bepaalde voedingsmiddelen.
Voeg andere voedingsmiddelen toe.
Variatie is hét sleutelwoord als het om gezonde voeding gaat. Door goed te variëren, zorg je er ook meteen voor dat je alles met mate zal eten. Eet van alles een beetje, nooit van één iets te veel. Dat zal er ook voor zorgen dat je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt en over het algemeen makkelijker jouw caloriebehoefte kunt aanhouden. Variëren doe je bijvoorbeeld door voor seizoensproducten te kiezen, maar ook door nieuwe recepten te proberen en voldoende vooruit te plannen. Weet jij al wat je vanavond gaat eten? Neem ook eens een kijkje in ons voeding- en drankenassortiment met veel glutenvrije, lactosevrije en suikervrije opties. Eet smakelijk!
1. WEF, Eating a healthy diet could add 10 years to your life, research shows, geraadpleegd via https://www.weforum.org/agenda/2022/02/diet-life-expectancy-lifespan-healthy-eating