Acne bij volwassenen komt steeds vaker voor, maar er bestaan beproefde methoden om puistjes aan te pakken en een frisse teint te bevorderen. In dit artikel gaan we dieper in op de oorzaken van acne en geven we tips over hoe je acne kunt voorkomen en behandelen.
Laatste update: 10 februari 2022.
Het is een fabeltje dat alleen tieners puistjes krijgen. Terwijl 90 procent van de tieners acne (de medische term voor puistjes) heeft, blijft de helft daarvan ook als volwassene last houden. De symptomen van acne bij volwassenen zijn te vergelijken met die van tieners: mee-eters, ontstoken puistjes, pustels en cysten.
Bij volwassenen wordt het onderste gedeelte van het gezicht meestal meer aangetast en krijg je waarschijnlijk puistjes rondom je kaken, je nek en je kin. Gewoonlijk is de acne ook milder dan bij tieners, maar het kan nog steeds erg vervelend zijn. Het lijkt erop dat acne bij volwassen vrouwen aan een opmars bezig is. Dat kan wijzen op toenemende stress, of misschien zoeken meer mensen hulp.
Het maakt niet uit hoe oud je bent, de redenen waarom je puistjes krijgt, zijn hetzelfde. Als je een vette of gecombineerde huid hebt, ben je gevoelig voor acne omdat de klieren in je huid te veel talg (olie) produceren dat je poriën verstopt. Naarmate we ouder worden, ondergaat ons lichaam tal van hormonale veranderingen die ook de huid kunnen aantasten.
Andere oorzaken zijn onder meer:
Of je nu een tiener bent of al lang volwassen, je moet je huid verzorgen. Als je je gezicht tweemaal per dag met warm water wast, reinigt en vochtinbrengende crème aanbrengt, moet je de conditie van je huid kunnen verbeteren. Gebruik altijd producten die geen alcohol bevatten en die ontwikkeld zijn voor jouw type huid. Pulken aan je puistjes en uitknijpen mag natuurlijk nooit.
Er zijn verschillende vrij verkrijgbare middelen te koop waarmee je zelf je acne te lijf kunt gaan. Maar als je een ernstige vorm van acne hebt, kun je het beste een afspraak met je huisarts maken. Hij of zij kan antibiotica of sterkere crèmes/lotions voorschrijven.
Ook kan je huisarts eventuele onderliggende oorzaken vaststellen en behandelen, zoals polycisteus-ovariumsyndroom (PCOS), dat symptomen als acne veroorzaakt. Je huisarts kan diverse behandelingen van acne voorschrijven, waaronder lokale antibiotica en retinoïden (vitamine A), die de olieproductie kunnen verlagen en voorkomen dat dode cellen haarfollikels verstoppen. In meer hardnekkige gevallen kan soms de anticonceptiepil of een medicijn met de naam isotretinoïne worden voorgeschreven.
Zowel tieners als volwassenen die een ernstige vorm van acne hebben, kunnen door de huisarts worden doorverwezen naar een dermatoloog. Je kunt ook kiezen voor een privékliniek. Een dermatoloog kan de behandeling volledig toespitsen op jouw geval, waardoor de conditie van je huid drastisch verbetert. Ze kunnen een speciale gezichtsbehandeling aanraden om je verstopte poriën te reinigen en zodra je acne is verdwenen, eventuele littekens behandelen die zijn achtergebleven.
Je kunt zelf ook maatregelen nemen om puistjes te verminderen: